Hlavní obsah

Myšlenky, jak dohnat či předehnat svět, aby člověk u politiků hledal lupou, říká dědic klanu Wichterlů

Musíme přilákat mladé talenty ze zahraničí, říká Martin Wichterle.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od Bílé hory trpíme úbytkem kvalifikovaných lidí a to musíme změnit, nabízí recept vládce značky Wikov Martin Wichterle.

Článek

Oživil strojírenskou značku Wikov, křísí české sklárny a nově se bije za český průmysl jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Martin Wichterle má v sobě vědecké i podnikatelské geny. Jeho dědečkem byl známý chemik Otto, který mimo jiné vynalezl kontaktní čočky. Jeho pradědeček Kamil byl zase prvorepublikový velkoprůmyslník, jehož strojírny Wikov vyráběly auta a zemědělské stroje.

Tuhle značku vystudovaný geolog Martin Wichterle oživil před patnácti lety a patří mezi přední výrobce převodovek pro větrné elektrárny. Podle něj jsme „ekonomikou námezdní síly“.

„Chce to celospolečenský konsenzus, jakým směrem se máme ubírat. A lídry, kteří předkládají tyto vize, mají být politici. Bohužel nějaký mimořádný počin, kam bychom se měli pohnout, abychom dohnali či předehnali svět, se dá v programech jen těžko najít,“ říká v ukázce z nového dílu pořadu Kam to bude? úspěšný podnikatel Martin Wichterle.

Co si v sobě nese z „genetické výbavy“ slavného klanu Wichterlů? Jak jej ovlivnil dědeček? Proč se z geologie přeorientoval na strojařinu? A čím mu učarovalo sklo, že se vrhnul do ekonomické sebevraždy a snaží se vzkřísit české sklárny?

I o tom vypráví v novém díle pořadu Kam to bude?. Ten vysílá celoplošná Televize Seznam v premiéře v pondělí od 16:00.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované