Hlavní obsah

Luxusní hotel, nebo byty. Zchátralý klášter nedaleko centra Prahy se promění

„Bylo by fajn, kdyby to nebyl dvoumiliardový projekt, pandemie ale na našich plánech nic nemění.“ Miroslav Kosnar, šéf Cimexu, pro SZ Byznys.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Majitel bývalého benediktinského kláštera sv. Gabriela na pražském Smíchově, společnost Cimex Group, plánuje, co s areálem dál. Do rekonstrukce se pustíme až za několik let, řekl pro SZ Byznys generální ředitel Miroslav Kosnar.

Článek

Areál zchátralého bývalého kláštera sv. Gabriela, novým majitelem nazývaný Gabriel Loci, teď sice žije stavebními pracemi, rekonstrukce to ale zatím není. Chystá se tu v pořadí druhý ročník přehlídky Designblok a místnosti zchátralé stavby za pár dnů zaplní expozice tuzemských i zahraničních autorů. V komplexu se také střídají filmové štáby nebo například jednorázové hudební projekty.

„Určitě bude trvat ještě několik let, než budeme moci začít realizovat nějaký projekt, nebo rekonstrukci tohoto prostoru, protože v tomto stavu ten objekt nemůže zůstat,“ vysvětluje Miroslav Kosnar, generální ředitel Cimex Group. „Je poměrně hodně zdevastovaný po mnoha letech, kdy se do něj neinvestovalo, takže ty akce, které se tu konají, a komerční pronájmy nám pomáhají tohle období překonat.“

Gabriel Loci

Bývalý klášter ženského benediktinského řádu na pražském Smíchově.

Objekt leží v těsné blízkosti Kinského zahrady a je vystavěn v novorománském stylu, jeho součástí je i kostel Zvěstování Páně.

Od roku 1919 areál vlastnil stát a využívaly jej poštovním organizace, naposledy Česká pošta. Od roku 2020 je majitelem Cimex Group.

Konečné slovo, co s klášterem bude, zatím nepadlo. Když bývalý klášter společnost Cimex od České pošty za 353 milionů korun kupovala, mluvila o přebudování na luxusní hotel. To bylo ale ještě předtím, než přišla pandemie covidu-19, která na řadu měsíců zmrazila hotelový trh a z Prahy vyhnala turisty.

Nám z toho ale vychází pořád nejlépe úvaha nad hotelem, nicméně počítáme a přemýšlíme, jakým způsobem to uchopit.
Miroslav Kosnar, Cimex Group

„Úvah, co s tím objektem, bylo zcela určitě víc. Nám z toho ale vychází pořád nejlépe úvaha nad hotelem, nicméně počítáme a přemýšlíme, jakým způsobem to uchopit, protože je to velký prostor a jedinečné místo,“ řekl Miroslav Kosnar pro Seznam Zprávy.

„Přebudovat areál na byty je také jednou z úvah, nicméně ten objekt je dispozičně velmi komplikovaný. Vznikla by tu spousta zajímavých hezkých bytů, ale pak i takové, které by nebyly tak atraktivní. Takže takové úvahy tady jsou, stejně jako kombinace hotelového provozu a části servisovaných bytů, apartmánů, ale to všechno je věcí budoucnosti,“ popisuje Miroslav Kosnar.

Právě poslední zmiňovaný model si firma zkouší v jiném projektu v Senovážné ulici v centru Prahy. V létě otevřela první apartmány pod názvem Orea Place Seno, které kombinují soukromí hostů s hotelovým servisem a dalšími službami.

Kolik to bude stát?

Bylo by fajn, aby to nebyl dvoumiliardový projekt.
Miroslav Kosnar, Cimex Group

„Bylo by fajn, aby to nebyl dvoumiliardový projekt,“ říká s nadsázkou šéf Cimexu k otázce budoucího rozpočtu rekonstrukce. Původní plány totiž počítaly s miliardou. „Určitě bychom do toho znovu šli, do toho místa jsme se zamilovali,“ doplňuje. Pandemii, která prudce zdražuje ceny stavebních prací i materiálů, podle svých slov bere jako velmi nepříjemné, ale jen dočasné období.

Cimex Group

Investiční a realitní skupina, která se zaměřuje zejména na hotelové, administrativní a developerské projekty.

Skupina vlastní a provozuje osm administrativních komplexů v Praze a Karlových Varech. Do jejího portfolia patří také tuzemská síť OREA Hotels & Resorts.

Celková hodnota jejího portfolia v ČR přesahuje 15 mld. korun, její investiční aktivity se neomezují jenom na Českou republiku, věnuje se i dalším hotelovým a rezidenčním projektům v USA.

Majiteli skupiny jsou Jana Sobotová a Petr Lukeš.

Celý rozhovor s Miroslavem Kosnarem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:
Miroslav Kosnar

Doporučované