Hlavní obsah

„Myslete na nejzranitelnější občany.“ Podle biskupů je očkování přípustné

Foto: Shutterstock.com

Zástupci katolické církve podpořili očkování proti covidu-19, je morálně přípustné. Apelovali, aby věřící mysleli na společné dobro. Ilustrační snímek.

Reklama

Česká biskupská konference se zastala očkování proti covidu-19. Podle úterního prohlášení je samotné očkování morálně přípustné. Zástupci církve tak vstoupili do debaty ohledně využívání tkáně plodů z potratů k testování vakcíny.

Článek

Je morálně přípustné nechat se očkovat proti nemoci covid-19, i když se některé vakcíny opírají o výzkum využívající tkáně plodů z umělých potratů? Česká biskupská konference (ČBK) se během úterý rozhodla na toto téma zareagovat a zkráceně se očkování v době dezinformačních kampaní zastat.

„Je však namístě rozptýlit největší obavy řady věřících a vnést do problematiky určité světlo. Proto chceme zopakovat: nechat se očkovat je morálně přípustné,“ napsala konference v prohlášení, jejímž autorem je Antonín Basler, biskup zodpovědný v ČBK za oblast bioetiky.

Prohlášení také vyzdvihuje, že u vakcinace je třeba zvažovat vlastní zdraví, ale i zdraví druhých lidí a myslet na společné dobro. „Při svém rozhodování tedy nemysleme jen na sebe, ale zvláště na nejzranitelnější spoluobčany, pro něž nakazit se nemocí covid-19 znamená být ohrožen nejen na zdraví, ale též na životě,“ stojí v prohlášení.

Na druhou stranu má být podle ČBK očkování dobrovolné, není morální povinností. „V takovém případě však člověk musí zodpovědným způsobem udělat vše potřebné pro to, aby případně nenakazil druhé, zvláště ty, kteří ze zdravotních a jiných důvodů nemohou být očkováni,“ upozorňují biskupové.

Etický problém s testy na tkáni plodů

Stanovisko českých biskupů vychází mimo jiné z pondělního prohlášení vatikánské Kongregace pro nauku víry. V něm se uvádí, že nechat se očkovat proti covidu-19 je morálně přijatelné i v případě, že se vakcíny opírají o výzkum využívající tkáně plodů z potratů. Ačkoliv je podle učení katolické církve umělé přerušení těhotenství závažným hříchem, Vatikán dospěl k závěru, že je morálně přijatelné obdržet vakcínu proti covidu-19 od společností, které použily buněčné kultury z potracených plodů při výzkumném a výrobním procesu.

Platí to v případě, kdy vakcíny, které jsou podle Vatikánu z etického hlediska v pořádku, nejsou veřejnosti dostupné. Kongregace v prohlášení katolíky upozorňuje, že ačkoliv v některých zemích můžou být dostupné různé vakcíny, nebude možné si vybrat konkrétní typ. To platí i pro Českou republiku.

Použití tkáně plodů pro vývoj vakcín není ničím neobvyklým, uvedla agentura DPA. Při výzkumu se o ně opíraly i společnosti Pfizer a BioNTech, jejichž vakcíně podmínečnou registraci udělila Evropská komise, či firmy Moderna a AstraZeneca.

„Většina vakcín, která bude u nás pravděpodobně během několika následujících měsíců dostupná, byla vyvinuta s pomocí eticky problematického materiálu,“ poznamenala Česká biskupská konference.

Znamená to ale, že příjemce takové vakcíny neschvaluje způsob, jak byla vyrobena, a také usiluje o to, aby byla v budoucnu dostupná „morálně přijatelná alternativa“.

V Česku i dalších zemích Evropské unie se má začít očkovat v neděli 27. prosince. Nejdřív přijdou na řadu zdravotníci a klienti sociálních ústavů.

Reklama

Doporučované