Hlavní obsah

Myslíte vážně Zelenou dohodu? Pak zapomeňte na plyn, radí neziskovky

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna u německého Rommerskirchenu.

Reklama

Místo spalování uhlí najedeme na zemní plyn, chtějí v EU prosadit i Češi. Na to zapomeňte, reaguje 150 neziskových organizací, které kvůli tomu napsaly dopis lídrům Evropské unie.

Článek

Pokud chce Evropská unie prostřednictvím Zelené dohody (Green Deal) bjovat se změnami klimatu, nesmí podlehnout tlaku a přecházet na plynové elektrárny. V dopise, který má k dispozici agentura Bloomberg, to píše 150 neziskových organizací včetně Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Využití plynu jako náhradu za uhlí by podle nich Zelenou dohodu podrývalo a „vyslalo by katastrofální globální signál“, který by byl v rozporu s naléhavou potřebou řešení klimatické krize. Nové investice do plynu nejsou podle dopisu slučitelné se snahou omezit růst teplot na hranici 1,5 stupně Celsia, píše se v dopise.

Evropská unie dosud nerozhodla, zda bude mezi „čisté“ zdroje energie počítat právě plyn a jádro. Za plyn jako přechodnou variantu lobbuje zejména Polsko, které je dodnes silně závislé na spalování uhlí, ale také Česká republika.

Francouzský velvyslanec v Praze Alexis Duterte tento týden tweetoval, že Česko a Francie mají stejný názor na zahrnutí plynu a jádra mezi čisté zdroje, což podle Bloombergu vyvolalo kritiku environmentálních organizací.

Debata uvnitř Evropské unie nyní sílí - na jednu stranu jsou následky globálního oteplování stále zřetelnější (povodně v Německu, požáry ve Středomoří), na druhou stranu prudce stoupají účty za energie a vlády se bojí dopadů na domácnosti i státní rozpočet.

Mezinárodní agentura pro energii se domnívá, že vyhnout se klimatické krizi lze jen tak, že se lidstvo vzdá nejen uhlí a ropy, ale i nových nalezišť zemního plynu.

Neziskové organizace proto naléhají na EU, aby nedovolila stavbu nových plynových elektráren nebo přecházení nynějších uhelných na plyn.

V červenci publikovaný návrh Evropské komise hovoří o snížení emisí o 55 procent (ve srovnání s rokem 1990) do roku 2030.

Reklama

Doporučované