Hlavní obsah

Myslivci uznali, že divokých prasat je moc. Kromě pušek použijí i pasti

Divoká prasata v Mníšku pod Brdy.

 

Reklama

Divočáci přicházejí až k supermarketům na periferiích Prahy i dalších velkých měst. Myslivci slíbili, že zakročí.

Článek

Českomoravská myslivecká jednota slíbila, že razantněji zakročí proti divokým prasatům, která se přemnožila v okolí několika velkých měst.

Myslivci kromě tradičního způsobu lovu – pomocí pušek – začnou používat i pasti.

„Hodně jsme mluvili o využití odchytových zařízení k redukci stavu divokých prasat, což je mnohem bezpečnější způsob než samotný lov. Samozřejmě využíváme střelné zbraně, ale v inkriminovaných místech, která jsou hodně navštěvována místním obyvatelstvem, lov není úplně bezpečný a lovec sám na sebe bere obrovskou zodpovědnost," řekl Seznamu Lukáš Linhart z Českomoravské myslivecké jednoty.

Divočáci se stále častěji objevují v příměstských oblastech Prahy, Ústí nad Labem, ale i v dalších městech. Lidé venčící psy se s nimi běžně setkávají při procházkách v lesoparcích. Videozáběry, které nedávno zveřejnil Seznam Zprávy, rozpoutaly další vlnu debat, zda by myslivci neměli přikročit k důslednější likvidaci přemnožené černé zvěře.

Podívejte se na záběry divočáků v Praze:

Pražský magistrát vyzval myslivce, aby výrazně zvýšili počet odstřelů přemnožených divočáků.Video: Hanuš Hanslík

Například v Praze jednala v minulých dnech primátorka Adriana Krnáčová se zástupci dotčených radnic a Lesů hl. m. Prahy.

Častý je výskyt prasat na východě Prahy - mezi Běchovicemi, Dolními a Horními Počernicemi a Černým Mostem.

Také obyvatele Sokolova trápí přemnožená divoká prasata. Zvěř před pár dny rozryla trávníky v zámeckém parku, ničí majetek zahrádkářů ve čtvrti Šenvert nebo rekreační plochy v areálu Bohemia. Město jedná s myslivci o odstřelu, v obydlených oblastech je to ale komplikované, řekl agentuře ČTK starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

Reklama

Doporučované