Hlavní obsah

Co hledala policie u Černoška? Kriminalisté si odnesli výpovědi smluv s firmou Kapsch

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Miroslav Černošek s Jaroslavem Faltýnkem na rozlučce tenisty Radka Štěpánka.

Reklama

Policisté tvrdí, že podnikatel Miroslav Černošek byl prostředníkem při jednáních mezi šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Kapsch Karlem Feixem. Kriminalisté si od něj odnesli výpovědi marketingových smluv s firmou Kapsch.

Článek

Dlouholeté přátelství pojí vlivného muže českého sportu Miroslava Černoška a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Ve čtvrtek u domů obou těchto mužů zazvonila policie.

Faltýnek už uvedl, že po něm chtěli dokumenty k zakázce na provoz mýta, který již roky zajišťuje společnost Kapsch. Roli Černoška v této kauze pak popisuje dokument k domovní prohlídce.

Cituje z něj deník Právo a uvádí se v něm, že Černošek měl být prostředníkem při jednáních mezi Faltýnkem a ředitel Kapsch Karlem Feixem.

Kapsch je také mimo jiné sponzorem dvou vrcholných tenisových soutěží: Davis Cup a Fed Cup, které Černoškova firma Česká sportovní organizuje.

Vlivný muž sportu odmítá, že by v kauze Kapsch pomáhal Faltýnkovi

Černošek však Seznamu řekl, že to, co se uvádí v policejním dokumentu, není pravda. „V záležitosti mýta jsem se neangažoval,“ odmítl Černošek pro Seznam tvrzení, že byl prostředníkem při jednáních.

Seznam zjistil, že kriminalisté si od Černoška odnesli dokumenty, které se týkaly spolupráce s firmou Kapsch. Chtěli zabavit rovněž počítač, jenže ten Černošek údajně nemá.

„Policie si včera z mé kanceláře neodnesla žádnou složku, ale pouze dvě listiny A4 z loňského roku, které jsou výpovědí marketingových smluv na sportovní projekty, které společnost Kapsch podporovala. Tyto listiny nemají žádnou souvislost s tendrem na mýtný systém,“ uvedl Černošek.

Kvůli mýtnému tendru se budeme i soudit, říká šéf Kapsche.Video: Adam Junek

Černoškův mluvčí Karel Tejkal tvrdí, že se vyšetřování netýká jeho firem ani akcí, které Černoškovy firmy pořádají.

„V případu jsem byl včera policií požádán o součinnost, což jsem učinil, a tím pro mě celá záležitost skončila. Nejsem v roli obviněného ani podezřelého, jak vyplývá ze soudního příkazu,“ doplnil v pátek pouze Černošek.

Faltýnek a Černošek jsou přitom přátelé již řadu let. Server Neovlivní.cz například připomněl, že v Černoškově prostějovském tenisovém klubu se před třemi roky uskutečnila schůzka mezi Faltýnkem a tehdejším generálním ředitelem Škody Transportation Tomášem Ignačákem.

Co se na ní řešilo, není známo. Ale po ní podle Neovlivní.cz došlo k překvapivému obratu Českých drah, které navzdory původnímu stanovisku zaplatily stovky milionů za prohranou arbitráž právě se společností Škoda Transportation.

Reklama

Doporučované