Hlavní obsah

Mýtus zbořen: psychopati nemají rádi klasiku, ale rap

Jakou hudbu preferují psychopati? Vědci zkoumají, jak je ve společnosti lépe identifikovat.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Psychopati mají rádi především píseň Lose Yourself od Eminema. Ostatní skladby ale výzkumníci nezveřejnili. Studie stále probíhá.

Článek

Mezi běžnou populací je psychopatů zhruba jedno procento, například v amerických věznicích je ale psychopat každý pátý. Na to, jak takové lidi identifikovat, se zaměřili výzkumníci z Newyorské univerzity. Spolupracovali se skupinou 200 lidí, kterým pouštěli na dvě stovky nejrůznějších skladeb.

Ačkoliv ve filmu jsou psychopatičtí jedinci často zobrazováni jako milovníci vážné hudby nebo jazzu, předběžné výsledky studie ukázaly naprosto něco jiného. Psychopati rádi poslouchají rap, velmi oblíbenou skladbou je pak píseň Lose Yourself od Eminema. Rádi také čtou časopisy či noviny o financích, například The Financial Times.

„Psychopati nejsou nápadní, jsou mezi námi. Chceme nástroj, abychom je mohli identifikovat, aniž by s tím souhlasili a museli s námi spolupracovat,” uvedl pro The Guardian vedoucí výzkumu Pascal Wallisch.

Zároveň řekl, že závěry studie jsou zatím pouze předběžné, výzkum pokračuje. Pokud se však potvrdí na větším vzorku lidí, dala by se data používat k vytipování psychopatů podle jejich hudebního vkusu.

„Pokud dáme dohromady playlist 30 písní, které budou u psychopatů stoprocentně oblíbené, dokážeme takového člověka dobře rozeznat,” slibuje si Wallisch. Kromě Lose Yourself však žádnou další psychopaty oblíbenou píseň neprozradil - hlavně proto, aby tím neohrozil finální výsledky studie.

Radkin Honzák: Psychopat v politice se dokáže prolhat, vzrušuje ho moc:

Video: Renata Kalenská

Reklama

Související témata:

Doporučované