Hlavní obsah

Mzdy v automobilce TPCA vzrostou o 7,8 procenta

Ilustrační foto

Reklama

Automobilka TPCA se dohodla s odbory na růstu mezd. Kolínské závody čeká rozšiřování výroby.

Článek

Kolínská automobilka TPCA a odborové společnosti se dohodly na nové dvouleté kolektivní smlouvě. Pro rok 2020 je nárůst 7,8 procenta a pro další rok 6,3 procenta. Další detaily budou zveřejněny zítra. Informaci redakci Seznam Zpráv potvrdil mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

V kolínském závodě TPCA se už v první polovině příštího roku rozjede výroba Toyoty Yaris. Seznam Zprávám to potvrdil šéf kolínského závodu Robert Kiml s tím, že příprava na výrobu nového modelu si vyžádá investice ve výši 180 milionů eur. Firma kvůli tomu postaví tři nové haly a musí sehnat 1000 nových zaměstnanců. Počítá s tím, že některé zaměstnance si pro začátek půjčí i z Indie. Maximálně by jich mělo být 400.

Kolínskou továrnu TPCA čeká velká proměna. Kvůli výrobě modelu Toyota Yaris se podstatně rozroste. „Budeme stavět tři nové budovy,“ řekl Seznam Zprávám Robert Kiml. Nový model představuje nejenom náklady na nové výrobní linky, ale i na skladování. Tím, že se jedná o hybridní vůz, je totiž potřeba skladovat baterie ve zcela speciálním režimu, a tedy za vyšších nákladů.

Na růstu mezd se už dohodli i v Mladé Boleslavi, tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostou od 1. dubna o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o další 2000 korun. Tamní zaměstnanci také dostanou bonus 80 000 korun.

Reklama

Doporučované