Hlavní obsah

Mzdy zaměstnanců moc nerostly, zato ředitelé vydělali, tvrdí americká studie

Foto: Sharon McCutcheon; Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Výdělky generálních ředitelů rostly v loňském roce historicky nejrychlejším tempem. Kvůli tomu se ve Spojených státech ještě víc zvětšily platové rozdíly mezi vrcholovými manažery a jejich zaměstnanci.

Článek

Během pandemie se ve Spojených státech dařilo především generálním ředitelům. Zatímco platy zaměstnanců vzrostly v roce 2020 o necelá dvě procenta, příjmy výkonným ředitelům se zvýšily téměř o šestnáct procent. Vyplývá to ze zprávy Institutu hospodářské politiky (EPI).

Takzvaná kompenzace pro vedoucí pracovníky zahrnuje kromě platu i bonusy, pobídkové složky, ale i zaměstnanecké akcie a uplatnění opcí. Průměrné roční odměny pro generální ředitele se během pandemie zvýšily o 2,9 milionu dolarů, a dosáhly tak hodnoty 21,4 milionu dolarů, což je v přepočtu na koruny necelých 458 milionů.

„Jde o velkolepý růst, podporovaný především vzestupem akciového trhu a inkasováním opcí,“ uvedl pro server Yahoo Money Lawrence Mishel, spolupracovník EPI a spoluautor zprávy.

Ne všem se během pandemie dařilo

Kromě nárůstu kompenzací se zvětšil i rozdíl mezi platy vedoucích pracovníků a jejich zaměstnanců. Odměna mezi výkonnými řediteli a pracovníkem dosáhla v roce 2020 poměru 307:1, přičemž v roce 2019 byl tento poměr 276:1.

Rozdíl v platech může být podle Mishela dokonce větší. Odměny pracovníků se během posledního roku údajně zvýšily o 1,8 procenta, číslo ale není konečné a zřejmě bude klesat. Data totiž nepočítají s dopady propouštění a nezahrnují zatím pracovníky, kteří přišli o práci. „Ne všem rostly mzdy. To číslo je takové jen proto, že lidé, kteří zůstali zaměstnaní, mají vyšší výdělky a možnost práce z domova,“ řekl Mishel.

Výdělky manažerů rostly díky akciím

Samotné mzdy generálních ředitelů se během pandemie snižovaly, a to přibližně o pět procent. Celkový zisk vedoucích pracovníků se ale zvýšil. Tajemství úspěchu tkví v opcích, které vrcholoví manažeři uplatnili. Akcie tvoří až 75 procent realizovaných kompenzací. „Když nedávno generální ředitelé oznámili, že hodlají zmrazit své platy, bylo to spíše naoko. Jejich mzdy jsou totiž minimální částí příjmů,“ vysvětlil Mishel.

Akciové opce dávají vedoucím pracovníkům právo nakupovat akcie potenciálně za nižší cenu, než jakou má akcie v aktuálním roce, a prodávat, když je cena vysoká. „Když je cena akcií vysoká, manažeři chtějí inkasovat,“ vysvětlil Mishel. Akciové opce představovaly 68 procent z celkového nárůstu příjmů pro ředitele v roce 2020. Letos podle Mishela přitom velká část z nich akcie se ziskem prodávala.

Reklama

Doporučované