Hlavní obsah
Online

„Bizár, chaos, diletantství,“ v Česku se demonstrovalo proti vládě a Babišovi

Přenos z demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na 167 místech České republiky proběhly protesty spolku Milion chvilek proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Dění jsme sledovali v online zpravodajtsví.

Článek

Co byste měli vědět

- V Praze na Staroměstském náměstí a na dalších 166 místech se konaly protesty spolku Milion chvilek proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

- Vládní omezení veřejných akcí na maximálně 500 osob kvůli riziku nákazy covid-19 se od dnešních 15:00 výslovně nevztahuje na demonstrace podle shromažďovacího zákona.

- Organizátoři protestů dali najevo nesouhlas s postupem vlády v době koronavirové krize, vymezit se ale chtějí i třeba proti střetu zájmů premiéra nebo proti rozkladu demokratických institucí.

Fotogalerie z demonstrací v Praze a Brně:

+6

  • Demonstrace skončila

    S posledním tónem české hymny končí demonstrace v Praze. Lidé se začínají na Staroměstském náměstí rozcházet.

  • Na Staroměstském náměstí zní česká hymna

    Program na Staroměstském náměstí v Praze uzavírá státní hymna zpívaná operní pěvkyní Dagmar Peckovou. „Sundejme si roušky,“ vyzvala přítomné Pecková.

  • V Brně jsou tématem i noví členové Rady ČT

    Na demonstraci v Brně se mluví také o nově zvolených členech Rady ČT. „Postavme se za nepohodlné kandidáty do Rady ČT, postavme se za koncesionářské poplatky, za pana Šarapatku a za Českou televizi,“ vyzývá brněnské demonstranty Vojtěch Vašák z iniciativy Stojím za ČT.

  • Zvyšme volební účast v krajských a senátních volbách, vyzývá Minář

    Minář vyzývá lidi, aby před volbami v krajích a do Senátu, které proběhnou na podzim, obešli své známé a přemluvili je, ať jdou volit. „To důležité ale přijde v roce 2021,“ poukazuje na volby do Poslanecké sněmovny. „Pokud se v tomto úsilí spojí milion lidí, občanská společnost a bude tu silná alternativa, budeme na podzim příštího roku společně slavit vítězství,“ nastiňuje svůj plán Minář. „Máte mé slovo, že pro to udělám všechno, co bude v mých silách,“ slibuje přítomným na závěr.

  • Minář: Nedělejme si iluze, bude hůř

    Na závěr demonstrace promluvil předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. „Nedělejme si iluze, bude hůř. Čekají nás ekonomické problémy, které se dotknou nás všech. Čeká nás sucho a utahování šroubů,“ pronesl Minář. Následně připomněl demonstrace z minulosti, v čele s tou na Letné, kam loni přišlo asi 300 tisíc lidí. „Bylo to vůbec k něčemu?“ ptá se a odpovídá si sám. „Ano, poukázali jsme na problémy. Vzkázali jsme - vidíme vás.“ Řešením problému pak podle něj má být reakce politických stran, které mají navrhnout ve svém programu řešení. „Zatím žádná sláva,“ hodnotí politickou situaci Minář. „Do voleb zbývá 500 dní, a pokud se nic zásadního nezmění, dopadne to stejně jako posledně,“ vysvětluje a dodává, že mu chybí nové tváře v politice i zájem politiků o problémy lidí.

  • V Praze se řeší i opatření proti suchu

    Nejen vládní postupy a kauzy Andreje Babiše jsou tématem demonstrace v Praze. Na řadu přicházejí také problémy se suchem. „Vláda nepřijala žádná účinná opatření. Vláda nedělá nic proto, abychom přizpůsobili krajinu rychlým změnám klimatu,“ pronesl z pódia Sedlák a lesník Daniel Pitek. „Přestaňte mluvit a začněte konat v boji s klimatickou krizí,“ vyzval vládu ve svém projevu. „Nebuďme neteční a nenechme si tuto nečinnost líbit,“ uzavřel Daniel Pitek.

  • Opatření vlády jsou chaotická, říká demonstrant

    Na náměstí Svobody dnes dorazil demonstrovat také Martin Kobelka. Vadí mu zejména chaotická opatření vlády. „Nedávají smysl, jedno vyvrací druhé,“ sdělil reportérce Seznam Zpráv.

  • „Bizár, chaos, diletantství,“ zní v Brně

    Organizátoři začátkem demonstrace v Brně poukazují na nesmyslná opatření. „Bizár, chaos, diletantství,“ zní náměstím Svobody. Prvními hosty jsou Monika Čtvrtníčková a Kristýna Kyjanková, které v průběhu pandemie pomáhaly potřebným. Zmiňují dobrovolnictví a soběstačnost občanů, to, jak si lidé sami ušili roušky. „Kde byla vláda?“ ptají se.

  • Demonstrace na Staroměstském náměstí

    Na úvod se slova chopila dvojice členů spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll a Mikuláš Minář, kteří vytkli vládě způsob, jakým se zachovala v době koronavirové krize i nyní po ní, kdy má pomáhat živnostníkům a firmám, které vládní opatření postihla finančně. Na pódiu organizátoři umístili transparent s nápisem „Zastavme rozklad demokracie“. Někteří lidé s sebou přinesli české vlajky i vlajky EU. Nechybí ale také vlajka Tchaj-wanu. Mezi řečníky, kteří by měli v centru metropole vystoupit, je také operní pěvkyně Dagmar Pecková.

  • Demonstrace v Brně začala

    Protestní akce proti vládě Andreje Babiše v šest hodin odpoledne začala také na brněnském náměstí Svobody. Dorazila necelá tisícovka lidí. Pětistovka z nich je v rozestupech v ohraničeném prostoru. Dalších několik stovek za páskami už opatření tolik neřeší.

    Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Demonstrace v Brně.

  • V Praze se začne za pár minut

    Organizátoři vyzývají demonstranty, aby měli nasazené roušky a dodržovali rozestupy. V šest hodin se plní poslední označena místa. Program začne už brzy.

  • Demonstrace začne v Praze za pár minut

    Lidé vesměs dodržují rozestupy a stojí na značkách. Odhadem polovina z nich má už před začátkem demonstrace nasazenou roušku.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Staroměstské náměstí krátce před začátkem demonstrace.

  • Dvoumetrové rozestupy mají zajišťovat dobrovolníci

    Milion chvilek nahlásil, že na Staroměstské náměstí dorazí 499 demonstrantů a 30 organizátorů, kteří mají mimo jiné zajišťovat, aby lidé dodržovali dvoumetrové odstupy. Pokud přijde více než 499 lidí, mají svůj názor vyjádřit individuálně, vyzývali ještě v úterý v poledne organizátoři.

  • Někteří si své místo rezervují čepicí nebo batohem jako na koncertě

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Staroměstské náměstí krátce před začátkem demonstrace.

  • Staroměstské náměstí se pomalu plní lidmi

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Staroměstské náměstí se pomalu plní lidmi.

  • Pražský magistrát registruje pouze dvě demonstrace

    V Praze jsou podle seznamu, který zveřejňuje magistrát, nahlášené pouze demonstrace na Staroměstském náměstí a u instalace Trifot v Nových Butovicích. Podle Milionu chvilek se lidé chystají sejít také na deseti dalších místech v hlavním městě.

  • Původní plánek demonstrace na Staroměstském náměstí

    Takto měl původně vypadat prostor vymezený pro 500 demonstrantů na Staroměstském náměstí.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Původní plánek demonstrace na Staroměstském náměstí.

  • Milion chvilek: Demonstrace se chystají na 167 místech

    Organizátoři zveřejnili seznam míst, kde se lidé chystají demonstrovat. V úterý odpoledne čítal 167 položek, poslední z nich je restaurace Kocanda v Želivu.

  • Zábrany na Staroměstském náměstí nebudou

    Organizátoři původně namalovali 350 značek, které zabraly velkou část náměstí a chystali se jej také oplotit. 150 míst bylo vyhrazeno pro organizátory a novináře. Po zveřejnění opatření ministra zdravotnictví domalovali další značky a zábrany nechali nerozmístěné. „Usnadnilo nám to práci,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv jeden z dobrovolníků.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Přípravy na Staroměstském náměstí vrcholí.

  • Adam Vojtěch povolil demonstrace nad 500 lidí

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) mimořádným opatřením na poslední chvíli povolil demonstrace nad 500 lidí. Nejprve to naznačil v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Na Twitteru později uvedl, že demonstrace výslovně nezakázal, ale aby předešel pochybnostem, přichází s výjimkou ze zákazu.

Reklama

Hlavní zprávy