Hlavní obsah

Na Akademii věd bude výstava děl věnovaných bohyni lásky a krásy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na ztvárnění antické mytologie a témat současnými tuzemskými výtvarníky se zaměří výstava chystaná Akademií věd ČR (AV).

Článek

Expozice Afrodita dnes od 3. září představí desítky děl spjatých se starořeckou bohyní lásky a krásy Afroditou, jíž Římané uctívali jako Venuši, uvedli zástupci instituce. Výstava v pražské Galerii Věda a umění potrvá do 22. října.

„Bude se jednat hlavně o výstavu grafik současných umělců. A současně tam budou vystaveny i sochy,“ sdělila kurátorka Johana Studničková. Podle anotace, kterou má ČTK k dispozici, se expozice pokusí o „integraci“ vědy a umění. Téma podle AV přispívá také do diskuse o postavení ženy ve společnosti a jejím ztvárnění ve výtvarném umění.

V galerii budou téměř čtyři desítky prací grafiků, které spojuje Sdružení českých umělců grafiků Hollar, ale například i sousoší Michala Gabriela Zrození Venuše. Současná zobrazení mýtu o Afroditě, z nichž některá vznikla přímo kvůli této výstavě, pak podle AV doplní sádrové odlitky antických plastik ze sbírky Ústavu pro klasickou archeologii Univerzity Karlovy (UK).

„Spojnicí těchto antických děl se současnou tvorbou budou odlitky dvou renesančních reliéfů, které na výstavu zapůjčí Správa Pražského hradu. Reliéfy z letohrádku Belveder v zahradě Pražského hradu jsou vůbec prvním uměleckým ztvárněním Venuše v českém prostředí,“ uvedli pořadatelé.

Výstavu doprovodí i katalog vystavených děl s komentářem autorů a kapitolou, která shrne současný stav bádání o Afroditě a Venuši a jejich zobrazení v antice.

Filosofický ústav AV a Ústav dějin umění UK také v 22. září pořádá sympozium. Zúčastní se badatelé z různých oborů, kteří se tématu Afrodity - Venuše věnují nebo dotkli. V budově na Národní třídě se sejdou například klasičtí filologové, archeologové, divadelní teoretici nebo kunsthistorici.

Reklama

Doporučované