Hlavní obsah

Na ambasádu USA v Bagdádu dopadly tři rakety. Jedna do jídelny, kde se večeřelo

Foto: Profimedia.cz

Škody způsobené při dřívějším útoku na americké základny v Iráku.

Reklama

aktualizováno •

Do areálu amerického velvyslanectví v irácké metropoli Bagdádu v neděli večer dopadly tři rakety. Jedna z nich zasáhla v době večeře jídelnu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroj.

Článek

Zranění utrpěl nejméně jeden zaměstnanec ambasády. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný irácký zdroj. Bezpečnostní zdroj, na který odkazuje AFP, také uvedl, že na ambasádu bylo vypáleno celkem pět raket; areál zasáhly tři.

Reportér televizní stanice Al-Arabíja popsal, že viděl uvnitř areálu přistávat americký letoun. Zraněných je podle něj více, Washington ale tyto informace zatím nekomentoval.

Podle AFP je to poprvé, co rakety dopadly přímo na americkou ambasádu nacházející se v opevněné a přísně střežené zelené zóně, kde sídlí vláda a mnoho dalších zahraničních zastoupení. Vládní čtvrť naposledy zasáhly rakety před týdnem.

Situace v zemi je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásima Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA až s odstupem přiznaly, že zraněno bylo 34 amerických vojáků.

Ochrana ambasád

Ministerstvo zahraničí Spojených států uvedlo, že „bude žádat iráckou vládu, aby plnila své závazky a chránila americké diplomatické areály“.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí útok odsoudil. Dodal, že byly nasazeny irácké síly, které mají incident vyšetřit a zabránit podobným útokům v budoucnosti. Vojáci mají též za úkol zadržet ty, co rakety odpálili, aby byli potrestáni. Prozatím se k útoku nikdo nepřihlásil.

Irácký premiér dodal, že jeho vláda „chce chránit všechna diplomatická zastoupení a činí veškerá nezbytná opatření, aby toho dosáhla“.

Reklama

Doporučované