Hlavní obsah

Na americké ambasádě v Moskvě měla 10 let pracovat údajná ruská špionka s přístupem k programu prezidenta

Rozhovor s Jiřím Hoškem o ruské špiónce na ambasádě USA v MoskvěVideo: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na ambasádě Spojených států v Moskvě měla plných 10 let pracovat pravděpodobná ruská špionka. Informaci s odvoláním na bezpečnostní zdroje zveřejnil britský The Guardian. Ten uvádí, že se americká Secret Service, která ženu najala, pokusila aféru ututlat.

Článek

K plánovaným cestám amerického prezidenta mohla mít přístup údajná ruská špionka, o jejímž odhalení píše britský The Guardian. Občanka Ruské federace, kterou najala přímo americká Secret Service, pracovala na ambasádě Spojených států v Moskvě 10 let.

Loni se přišlo na její neautorizované kontakty s ruskou zpravodajskou službou FSB a žena přišla o bezpečnostní prověrku. Secret Service se podle britského deníku pokusila případ ututlat a propuštění zaměstnankyně skrýt do masivního snižování počtu diplomatů v rámci odvetných opatření mezi Ruskem a Spojenými státy.

Za odhalením stojí rutinní prohlídka

Na to, že dotyčná Ruska může být tzv. „krtkem”, se přišlo při rutinní bezpečnostní prověrce osazenstva zastupitelských úřadů v Moskvě, Londýně, Frankfurtu a Paříži. Podle bezpečnostního zdroje, na který se Guardian odvolává, ženu prozradily „neautorizovaná setkání a komunikace s ruskou zpravodajskou službou FSB”.

Americké ministerstvo zahraničí zalarmovalo Secret Service ohledně svých zjištění v lednu 2017. Informace doputovala minimálně k devíti vysokým představitelům Secret Service, která mimochodem zodpovídá za bezpečnost prezidenta Spojených států. Podle zdroje Guardianu se předpokládalo, že se právě Secret Service postaví do čela detailního vyšetřování, což se ale nestalo.

Britský deník, který je známý špičkovým zpravodajstvím a zákulisními informacemi o dění v Rusku, zná totožnost údajné ruské špionky i její pracovní zařazení na americké ambasádě. Žena zatím na pokusy o navázání kontaktu nereagovala. Secret Service se podle Guardianu pokouší bagatelizovat úlohu ruské zaměstnankyně na ambasádě, ale nepopírá, že mohlo jít o „krtka”.

Žena měla přístup k interní komunikaci

Obecně platí, že Foreign State Nationals (FSN), tzn. cizí státní příslušníci ve službách americké diplomacie nebo právě Secret Service, nemají práci té povahy, která by znamenala přímé ohrožení národní bezpečnosti. Zpravidla tak dotyční vykonávají práci tlumočníků, překladatelů, věnují se kulturním vztahům nebo poskytují administrativní podporu.

Jenže podle Guardianu měla Ruska přístup do intranetu Secret Service, k interní e-mailové komunikaci nebo například do systému, který monitoruje pohyb padělaných peněz. Britský deník spekuluje nad tím, že ruská zaměstnankyně mohla mít dokonce přístup k plánovanému programu amerického prezidenta a viceprezidenta, což by znamenalo bezprecedentní narušení bezpečnosti.

Reklama

Doporučované