Hlavní obsah

Na americké burze se objevilo znamení smrti. Výprodeje prý nekončí

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Včera se na americké burze objevil nevítaný symbol. Stejně jako kdysi platily kometa nebo zatmění Slunce za zlé znamení, i ostřílení burziáni vědí, že kříž smrti v minulosti předznamenával velké výprodeje.

Článek

U indexu S&P se včera objevil. Jde o jev, kdy se krátkodobější klouzavý průměr dostane pod hodnotu dlouhodobého průměru, obvykle se používá 50 a 200 dnů.

Problém s tímto ukazatelem však spočívá v tom, že když se takzvaný kříž smrti objeví, obvykle už cenné papíry o část své hodnoty přišly a lze ho spíš považovat za vodítko při rozhodování než za spolehlivou pomůcku. U indexu Dow Jones nebo německého DAX se objevil již před deseti dny, prakticky v momentě aktuálně nejhlubšího propadu. Od té doby však část rekordních ztrát smazaly.

Do současných turbulencí tedy burzy vlétly tak rychle, že se kříž pro většinu obchodníků zjevil ve chvíli, kdy už je dávno po všem. Doufejme…

Foto: Yahoo Finance

Kříž smrti u indexu S&P.

Stejně se museli cítit burziáni v roce 1987. Na konci srpna oslavili s indexem S&P rekord, ze kterého pak následoval pozvolný ústup – až do začátku října, kdy během dvou týdnů index ztratil více než 30 procent. A kříž se nad obchodníky zjevil až v době, kdy už se většina z nich věnovala počítání ztrát, tedy až počátkem listopadu.

Kromě rychlosti výprodeje hraje roli také délka, na jakou se křivky klouzavých průměrů prostřídají. Pohled do historie naznačuje, že pokud alternace netrvá výrazně dlouho, dojde sice na burze k výprodeji a ztrátám, ale změna trendu je na spadnutí. Dokládá to například i fakt, že kříž se u S&P objevil také loni, ale obchodníky nijak nevystresoval.

Příčina, nebo důsledek výprodeje?

Burzovní výprodej z roku 1987 však představoval takový šok, že trvalo sedm měsíců, než se křivky zase vrátily do normálu. Po prasknutí internetové bubliny v roce 2001 to trvalo 2,5 roku a stejnou dobu se burzy oklepávaly z velké recese 2008. U těchto dvou propadů se přitom křivky protnuly v tom špatném směru v době, kdy většina veřejnosti neměla o přicházejících potížích ani potuchy.

Internetová bublina v USA praskla až v březnu 2001, ale křivky indexu S&P běžely inverzně už od ledna 2000. A velkou recesi, kterou odstartoval pád banky Lehman Brothers v září roku 2008, už klouzavé průměry věstily v prosinci 2007, kdy se potíže s americkými hypotékami začaly ve velkém propisovat do finančního světa.

Že nejde o žádné burzovní woo-doo, ukazuje ještě vzdálenější historie. Kříž smrti se totiž objevil prakticky u každého velkého burzovního výprodeje rokem 1929 počínaje. Otázkou však zůstává, jestli je kříž příčinou, nebo důsledkem výprodejů. Řada obchodníků se totiž začne akcií zbavovat, jakmile se objeví, a tím výprodej skutečně vyvolá.

Reklama

Doporučované