Hlavní obsah

Na amerických hranicích zemřela sedmiletá dívka z Guatemaly

Migranti do Spojených států míří ve velkých skupinách, které často čítají více než 100 členů.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Sedmiletá dívka z Guatemaly, kterou společně s jejím otcem minulý týden zadržela za nezákonné překročení americko-mexických hranic pohraniční stráž, v pátek zemřela na následky šoku a dehydratace. Informaci přinesl deník The Washington Post.

Článek

Skupina 163 migrantů, s kterou holčička do Spojených států přišla, se 6. prosince kolem desáté hodiny večerní sama bezpečnostním složkám vzdala. Dívka po osmi hodinách od zadržení ve městě Lordsburg v Novém Mexiku na jihu Spojených států zkolabovala. Následně byla vrtulníkem dopravena do nemocnice v El Pasu, kde však zemřela. Podle deníku The Washington Post totiž děvče několik dní nejedlo a nepilo.

Pohraniční stráž přitom zadrženým uprchlíkům běžně poskytuje jídlo i vodu. Americké úřady nyní incident prošetřují.

Když dojde k zadržení uprchlíků, projdou podle agentury AP přijímacím procesem, ve vazbě by však neměli strávit více než 72 hodin. Následně bývají přesunuti na imigrační oddělení, nebo – pokud pocházejí z Mexika – deportováni zpět do země. Smrt sedmileté dívky tak vzbuzuje otázky ohledně toho, jak s ní bylo v průběhu zadržení zacházeno, zda jí pohraničníci poskytli nějaké jídlo či pití a zda věděli, že dívka není zdravotně v pořádku.

Podmínky v zadržovacích centrech v poslední době často vyvolávají debaty. V arizonském Tucsonu už kvůli tomu podle agentury AP probíhá soudní řízení – místní cely pro imigranty jsou údajně špinavé, velmi chladné a chybí v nich základní potřeby, jako jsou například deky. Soud nařídil agentuře, která má tucsonské zařízení na starosti, aby pořídila deky a matrace a aby cely nepřetržitě monitorovala kamerami. Úmrtí sedmileté dívky by nyní mohlo vést ke zpřísnění kontroly podmínek v zadržovacích centrech.

Pohraniční hlídky zaznamenaly vzrůstající trend, kdy se skupiny migrantů, běžně čítajících více než sto členů včetně malých dětí a batolat, sami dobrovolně vzdávají. Podle jejich výpovědí tak údajně prchají před násilím.

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa čelil na jaře silnému tlaku opozice, nevládních organizací i části republikánů kvůli zavedení takzvané politiky nulové tolerance, jež vyústilo v rozdělování rodin migrantů nelegálně pobývajících na území USA. Od postupu se později ve většině případu upustilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované