Hlavní obsah

Na Apple je pandemie krátká. Vzrostly mu tržby i zisk

Foto: Unsplash - Alvaro Reyes

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké společnosti Apple stoupl ve fiskálním třetím čtvrtletí zisk o 12 procent na 11,3 miliardy USD, tedy 250,2 miliardy Kč. Tržby se za tři měsíce do konce června zvýšily o 11 procent na 59,7 miliardy USD.

Článek

Výsledky firmy překonaly očekávání analytiků a tržby rostly ve všech kategoriích a geografických segmentech, protože lidé pracující a studující z domova v době pandemie měli zájem o produkty a služby Applu, napsala agentura Reuters. Firma rovněž oznámila, že plánuje rozdělení akcií, aby byly cenově dostupnější pro více investorů.

Zisk na akcii činil 2,58 dolaru, zatímco analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali zisk jen 2,05 dolaru na akcii. Tržby měly podle analytiků činit 52,24 miliardy USD. Tržby ze zahraničí se na celkových tržbách podílely 60 procenty.

Tržby z prodeje iPhonů činily 26,42 miliardy USD a byly o čtyři miliardy USD vyšší, než čekali analytici. Fiskální třetí čtvrtletí bylo prvním, kdy se začal prodávat levnější přístroj iPhone SE. Tržby v segmentu služeb, jako iCloud a Apple Music, stouply o 14,8 procenta.

Společnost také oznámila, že správní rada schválila rozdělení akcií v poměru čtyři za jednu. Obchodování s novými akciemi má začít 31. srpna. Cena akcií firmy dnes po oficiálním uzavření obchodování poprvé překonala 400 dolarů.

Firma odmítla poskytnout výhled na letošní fiskální rok.

Reklama

Doporučované