Hlavní obsah

Na arabských životech záleží. Izraeli se vrací neřešená krize arabských měst

Foto: Profimedia.cz

Židé vynášejí svitky tóry ze synagogy ve městě Lod, která byla zničena během květnové vlny etnického násilí.

Reklama

Když nedávno izraelská vláda představila své priority, figurovaly mezi nimi i investice do zlepšení života v městech obývaných arabskou populací. Od té doby si ale tamní neřešená kriminalita vyžádala další lidské životy.

Článek

Arab Lives Matter (Na arabských životech záleží). Tento hashtag se v posledních dnech šíří na Twitteru v Izraeli. Lidé tak parafrází na hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) reagují na vlnu násilí, která v poslední době sužuje tamní arabská města. Vrcholem byly tři vraždy spáchané během pouhých 24 hodin.

Impulsem k protestům na sociálních sítích se stala vražda 25letého muže během svatebního obřadu ve městě Tajbí. Na ten vnikl 22letý mladík a zahájil palbu. Jednoho člověka zavraždil, pět dalších bylo zraněno.

„Jmenuji se Širín. Jsem arabská občanka státu Izrael. Na arabských životech záleží,“ tweetovala krátce po incidentu Širín Falah Saabová, která svůj příspěvek doplnila hashtagem #Arab_Lives_Matter. Její tweet rozpoutal podle serveru Al-Monitor záplavu podobných příspěvků se stejným hashtagem. Některé psali autoři arabsky, jiné hebrejsky nebo anglicky.

Premiér mluví o národní kalamitě

Z vraždy je podezřelý 22letý kamarád oběti, jehož zadržela policie den po střelbě v opuštěném objektu ve městě, kde k útoku došlo. Jen o pár hodin dříve byl zastřelen jiný mladý muž ve městě Zarzír. Vyšetřovatelé si myslí, že šlo o odvetu v rámci sporů mezi zločineckými gangy.

V minulém týdnu byli zastřeleni další dva Arabové na severu země. V úterý byl navíc zraněn policista a policejní dobrovolník ve městě Naharíja, kde chtěli kontrolovat pracovní povolení dělníků na stavbě.

Celkový počet zabitých arabských občanů Izraele se letos vyšplhal na číslo 89, informovala organizace Abraham Initiative Fund. I proto mluvil letos v červenci premiér Naftali Bennett o „národní kalamitě“. Bennett se proto setkal s představiteli policie a spolu s vládními kolegy později předložil plán boje proti kriminalitě v komunitě izraelských Arabů.

Arabské obyvatelstvo viní z rozmachu kriminality policii, která nezasáhla proti zločineckým gangům a ignorovala rostoucí vlnu násilí, ať už ve formě mafiánských přestřelek, rodinných sporů nebo domácího násilí. K vysoké kriminalitě přispívá i obrovský počet nelegálních zbraní, které si v židovském státě mohou zločinci pořídit. Podle rok staré zprávy Knesetu jich v zemi koluje na 400 tisíc.

Dokud se zabíjejí mezi sebou, není to náš problém

Kampaň Na černošských životech záleží se od kampaně Na arabských životech záleží výrazně liší – zatímco ve Spojených státech se lidé bouřili proti policejní brutalitě, v Izraeli naopak protestují proti policejní nečinnosti.

Výše zmíněný hashtag použil i ministr pro veřejnou bezpečnost Omer Barlev, který odsoudil předchozí vlády Benjamina Netanjahua: „Desetiletí nečinnosti, přehlížení a strachu proniknout do hloubi problémů arabského sektoru a převládající závěr dokud se zabíjejí mezi sebou, není to náš problém. Za prvních 100 dní ve funkci jsem proti zločinu arabském sektoru udělal více než se udělalo za poslední dekádu,“ pochválil se s tím, že po schválení státního rozpočtu nabere dalších 1100 policistů, kterým budou asistovat agenti tajné služby Šin Bet.

Ministr zároveň přiznal, že když letos na jaře vypukly etnické střety mezi Araby a židy v izraelských městech se smíšenou populací, byla vláda překvapená a nepřipravená. „Izraelská policie jednala správně, navzdory vší kritice,“ citoval server Times of Israel z jeho vystoupení na konferenci na půdě Reichmanovy univerzity v Herclíji. Při etnických střetech během války Izraele s Hamásem zemřeli dva lidé, několik stovek dalších bylo zraněno. Násilí a rabování se dopouštěly obě skupiny, jak Arabové, tak židé.

Ministr Barlev tvrdí, že etnické střety vyprovokovalo několik zločineckých rodin. O tom, že se válka s organizovaným zločinem vyostřuje, svědčí podle něj i útok na dům policisty Džamála Hakrúše, který dohlíží na tuto problematiku v arabských městech. Střelba z minulého týdne je podle něj „vyhlášením války proti policii, ale také proti celé zemi a suverenitě Izraele“.

Izraelská velvyslankyně Anna Azari v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že od nové vlády očekává vzhledem k Palestincům politiku statusu quo, byť ho nepovažuje za šťastný.

Ve vztahu k izraelským Arabům ale naopak změny přijít musejí, a to okamžitě. Součástí kabinetu je ostatně vůbec poprvé v historii Izraele arabská islamistická strana Ra'am, pro níž je tato záležitost zcela klíčová.

Reklama

Související témata:

Doporučované