Hlavní obsah

Na australském pobřeží uvázlo 150 velryb, přežilo jich patnáct

Desítky velryb uvázly v australském zálivu Hamelin Bay. Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Z více než 150 velryb, které uvázly na břehu australského Hamelin Bay, přežilo jen 15. Experti zatím nevědí, proč se velryby na břehu objevily, podle některých je mohla přilákat nemoc či zranění jedné z nich.

Článek

Na pobřeží v australském Hamelin Bay uvázlo asi 150 velryb, které zůstaly uvězněné na břehu. Podle agentury Reuters na neobvyklý jev upozornil jeden z místních rybářů.

Záchranný tým tak musel podniknout rychlou akci. Podle australské rozhlasové stanice se desítky záchranářů snažily dostat savce zpět do moře. Nakonec se jim podařilo oživit jen 15 z nich. Úřady zároveň vydaly výstrahu před žraloky. Velké množství uvázlých velryb je mohlo přilákat k plážím.

Podle BBC není jisté, proč se velryby na břeh vyplavily. Někteří experti tvrdí, že se takto chovají cíleně. A to v případě nemoci, pokud jsou zraněné nebo ztratí směr. Někdy strádající velryba vysílá signály a přiláká tak další jedince. V tomto případě se jednalo o kytovce zvaného kulohlavec černý, který je příbuzný delfínů a je typický „melounem“ v přední části hlavy.

V roce 1996 na západě Austrálie uvázlo doposud největší hejno v počtu 320 savců. A v roce 2009 ve stejném zálivu zahynulo 80 velryb a delfínů.

Reklama

Doporučované