Hlavní obsah

Na Autodromu Sosnová se v jízdě zdokonalovali mladí řidiči i jejich rodiče

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Workshop s psychologem, teorii defenzivní jízdy, ale i krizové brzdění nebo zvládání smyku, to vše na Autodromu Sosnová nedaleko České Lípy absolvovala pod dohledem zkušených instruktorů skupina 30 mladých začínajících řidičů.

Článek

„Nebyli navíc sami, stejný program měli na autodromu i jejich rodiče. Jsou to většinou právě rodiče, komu na bezpečnosti dětí záleží a na podobné kurzy je hlásí,“ řekl za organizátory předseda Asociace autoškol Aleš Horčička. Jde o součást projektu Start Driving 2021.

Ne vždy tomu tak ale opravdu je. „Za mě to rozhodl syn, mně se moc nechtělo, ale jsem ráda, že jsem tady, vůbec jsem si to nedovedla představit,“ řekla Lenka Tyršlová, která se synem dorazila na kurz z Prahy. Přiznala se, že přestože má řidičský průkaz léta, není si za volantem příliš jistá, protože moc nejezdí. „Syn už jezdí minimálně čtyři roky a ten kurz si vyhledal. Jezdí teď hodně pracovně a sám uznal, že by se ještě něco přiučit mohl,“ dodala.

Podle Horčičky je optimální se na podobný kurz přihlásit zhruba rok po získání řidičského průkazu. „To je ta ideální doba, kdy žák má už nějaké zkušenosti a tady je může porovnat s tím, co mu chceme připomenout. V Rakousku je to nastavené exaktně, tam musí na kurz do roka od řidičáku každý,“ řekl. Horčička v České Lípě provozuje autoškolu, kterou ročně projde zhruba tisícovka studentů, i on je přesvědčen o tom, že jen autoškola nestačí. Českolipští absolventi například nemají zkušenosti s pohybem na dálnici, na tu nejbližší mají přes 50 kilometrů a při jízdách v autoškole se na ni nedostanou.

Že absolventi autoškol nejsou pro současný provoz na silnicích dostatečně připraveni, potvrzují i statistiky. Na téměř čtvrtině dopravních nehod se smrtelnými následky, které loni zavinili řidiči motorových vozidel, se podíleli právě řidiči s praxí do pěti let. „To je samozřejmě vysoké číslo a je třeba se mladým začínajícím řidičům věnovat. Dlouhodobě systém autoškolství vidíme jako nedostačující,“ řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Hlavní příčinou těchto havárií bývá podle něj nezkušenost a nepřiměřená rychlost.

V Libereckém kraji se podobné kurzy zaměřené na mladé řidiče a motocyklisty konají už přes deset let. Projekt Start Driving se inspiroval v Rakousku, kde jsou podobné kurzy pro absolventy povinné. Poprvé nabídl bezplatné kurzy pro začínající řidiče do 24 let v loňském roce, kdy jimi prošla tisícovka absolventů autoškol. „Na všechny zájemce se nedostalo, přihlášek jsme měli zhruba 8000,“ řekl Horčička. V letošním roce se na polygonech po celé České republice uskuteční 72 kurzů pro začínající řidiče a také kurzy pro učitele autoškol nebo zodpovědné rodiče. „Obsazené jsou zhruba z 60 procent, stále je ještě šance se přihlásit,“ dodal předseda Asociace autoškol.

Reklama

Doporučované