Hlavní obsah

Na Babiše už kvůli dluhopisům tlačí i lidovci, Jurečka se opřel do Finanční správy

Finanční správa musí doložit, že se věcí zabývá, jinak jde o porušení povinností, domnívá se ministr Marian Jurečka.Video: Nela Friebová

 

Reklama

Vládní přestřelka nad jednokorunovými dluhopisy pokračuje. Po šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který před časem vyzval Finanční správu, aby celou záležitost prošetřila, se přidali i lidovci.

Článek

Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v neděli v České televizi řekl, že chce okamžitě důkaz, že se Finanční správa věcí zabývá.

„Jestliže ředitel Finanční správy nebude schopen udělat efektivní kontrolu u těch firem, které tehdy využily v těch dvou letech ty vysoké emise, a vyhodnotit, za jakých podmínek a jakým způsobem byly ty dluhopisy financovány, tak na tom místě nemá co dělat,” uvedl Jurečka. „Musí předložit, že ve věci koná, jestli nekoná, tak pro mne je to flagrantní porušení povinností ředitele Finanční správy," dodal.

Finanční správa ovšem patří pod Andreje Babiše a právě jeho se spor o korunové dluhopisy týká. Nakoupil je před čtyřmi roky za 1,482 miliardy korun. Šlo o dluhopisy Agrofertu. Teď čelí podezření, že jen využil mezery v zákoně a vyhnul se daním.

Babiš už před časem – po hádce se Sobotkou – vzkázal, že finanční úřady se věcí zabývat nebudou. Přesněji, že nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů.

Ze zjištění Seznamu vyplývá, že Babišovými dluhopisy se začali zabývat detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Babišovy dluhopisy řeší policie i auditoři. Jaké jsou klíčové otázky?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované