Hlavní obsah

Na Bali prodávají turistům psí maso, ti to často nevědí. Důkaz natočili aktivisté

Turisté často ani netuší, jaké maso na Bali konzumujíVideo: Reuters

 

Reklama

Podle organizace Animals Australia je prodej psího masa na Bali čím dál častější.

Článek

Na Bali vyráží každoročně mnoho turistů z různých koutů světa. Málokdo ale tuší, že se na tomto indonéském ostrově rozmáhá prodej psího masa. Turisté ho pak konzumují, aniž by často věděli, o jaké maso se jedná. Pro tento byznys je na Bali každý rok nehumánně držených a zabíjených až sto tisíc psů.

„Obchod se psím masem porušuje balijské zákony o bezpečnosti potravin a týrání zvířat," říká Lyn Whiteová z australské organizace. Agentura Reuters k videu dodává, že nebyla schopna ověřit autentičnost záznamu. Na záznamech se však objevují restaurace s nápisem RW, což v indonéštině ve zkratce znamená „psí maso".

Podle australské organizace je prodej psího masa navíc krytý úředním dohledem. Guvernér Bali ale toto tvrzení odmítá. Tvrdí, že zprávy o prodeji psího masa jsou falešné a vláda se ve skutečnosti věnuje hromadné vakcinaci.

Přesto se na ostrově restaurace s nápisem RW šíří. Obchodníci pak saté (marinované grilované maso na špízu) prodávají na plážích a turistům tvrdí, že se o psí maso nejedná. I takové záběry, kde prodejce popírá přítomnost psího masa v jídle, umístila australská organizace na sociální sítě (podívejte se ve videu nad článkem).

„Rozdíl je v tom, že na Bali není ve zvyku jíst psy. Možná je to normální v zemích jako je Čína nebo Vietnam, ale na Bali to nikdy běžné nebylo. Roste to v posledních deseti letech, takže si myslím, že nebude tak těžké to zastavit," říká zakladatelka Bali Dog Adoption and Rehabilitation Centre Linda Bullerová.

Prodej psího masa tak na Bali zřejmě přinesli lidé z jiných částí Indonésie. Zlodějům psů přináší jejich prodej velký zisk, proto v posledních letech tak stoupá. Podle záchranného centra pro psy proběhne v druhém červencovém týdnu vládní summit na téma konzumace psího masa. Věří, že celosvětové protesty vládu k absolutnímu zákazu jedení psího masa nakonec přinutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované