Hlavní obsah

Na Bílé hoře benediktinky chystají instalaci smírčího kříže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedle napodobeniny mariánského sloupu bude v Praze zanedlouho instalována další připomínka historických událostí z 1. poloviny 17. století.

Článek

V den 400. výročí bitvy, která se v českých zemích stala symbolem rozdělení a náboženské a národnostní intolerance, vztyčí sestry kláštera benediktinek na Bílé hoře společně s Českou biskupskou konferencí (ČBK) a Ekumenickou radou církví na místě střetu vojsk smírčí kříž.

Inspiraci našly benediktinky v Německu, kde předobraz vznikajícího uměleckého díla vytvořil benediktýn Abraham Fischer k výročí reformátora Martina Luthera.

Na instalaci kříže, jehož ramena budou mít tři metry, se benediktinky domluvily s šestou městskou částí. „Umístěn bude v Aleji exulantů, takže v přírodním prostředí. Domluvily jsme se, že to bude přímo v trávníku a květinové louce, mezi stromy. Jedno rameno bude ukazovat průhledem na letohrádek Hvězda, druhé k nám, ke klášteru. Myslím si, že to bude splývat s přírodou, harmonizovat, nebude to nějaká strašně provokativní nebo rušivá věc v tom, že to bude něco masivního, nebo kontrast v okolí,“ popsala dnes ČTK záměr benediktinka Francesca Šimuniová.

Malý model kříže si mohli v klášteře na poutním místě ze 17. století prohlédnout návštěvníci mariánské pouti. Na akci, jejíž součástí byly přednášky, koncert, či možnost posezení v bylinkové zahradě, přišly během prvních hodin zhruba dvě stovky lidí.

V den výročí bitvy 8. listopadu benediktinky nechystají slavnost. „Nechceme nic slavit. Ten záměr nemá ani ČBK. Nejde o oslavu, ale připomínku události, kterou všichni nějak znají a nějak interpretují. Tam chceme všichni ukázat, že stojíme o to společné, o to, co nás spojuje, ne rozděluje, a to je naše víra v boha a Krista,“ uvedla Šimuniová.

Střety, válečné i duchovní, i východisko z nich bude připomínat i nový pomník. Původní kříž pro německé výročí Luthera ukazující do všech stran jeho autor rozšířil pro Bílou horu o další tři. Z nich dvě rezavá budou symbolizovat znesvářené strany. Podle Šimuniové budu ukazovat na minulost, bolest a nesmíření. „Na nevyjasněné věci i to, co už je pokryto rzí, co už pro současnou mladou generaci není důležité, přesto je to bodem sváru, který se stále vrací v různých událostech. Jako teď s mariánským sloupem,“ odkázala na spory ohledně soch a Staroměstském náměstí. Třetí rameno sochy na Bílé hoře bude z titanu, tedy čisté a modré. Odkazovat bude na smíření.

Mariánský sloup stržený po pádu habsburské monarchie a na počátku Československé republiky se na Staroměstské náměstí na jaře vrátil po 102 letech. Duka dnes zopakoval, že památník není výrazem zpupnosti katolické církve, ale výrazem vděčnosti za pomoc ve válkách. Za symbolické považuje to, že sloup stojí naproti pomníku Jana Husa. Dnešní žehnání i následné projevy doprovázely hlasité protesty odpůrců sloupu.

Reklama

Související témata:

Doporučované