Hlavní obsah

Na Bílé hoře je smírčí kříž, do neděle 8. listopadu bude zakrytý

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Německý benediktýnský mnich a umělecký kovář Abraham Fischer v Aleji Českých exulantů na Bílé hoře v Praze vztyčil smírčí kříž.

Článek

Vznikl jako projekt sester bělohorského kláštera benediktinek, České biskupské konference (ČBK), Ekumenické rady církví a Prahy 6 k připomenutí 400 let od bitvy na Bílé hoře. Kříž byl po vztyčení zakryt plachtou a slavnostně bude odhalen v den výročí bitvy 8. listopadu.

Fischer do Prahy přicestoval z kláštera v Hannoveru, kde je převorem a kde před třemi roky plán vznikl. Časově nejnáročnější podle něj byla organizace a plánování, zatímco samotná výroba kříže trvala asi tři týdny, stejně jako příprava výpočtů ohledně statiky.

„Na začátku roku 2020 nás všechny překvapila pandemie koronaviru, takže je vlastně velké štěstí, že to tady nakonec může být,“ řekl. Se svými spolupracovníky na místo dorazil jen na několik hodin, které zabrala instalace, a poté vyrazil zpátky do Německa.

Hannoverský převor již podobný kříž vytvořil k výročí reformátora Martina Luthera, kříž je přímo na louce v aleji. Původní kříž pro německé výročí Luthera ukazující do všech stran autor rozšířil pro Bílou horu o další tři. Dva zrezivělé symbolizují znesvářené strany, minulost, bolest a nesmíření. Třetí rameno je z titanu, tedy čisté a modré, a odkazuje na smíření.

V Praze byla letos odhalena replika mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, který má podle autorů také smiřovat, podle kritiků společnost naopak rozděluje. Původní sloup strhl dav v roce 1918 jako gesto vzdoru proti končící monarchii. O jeho obnově se debatovalo od 90. let, podle příznivců připomíná obránce Prahy za třicetileté války a jde o významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je to symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Reklama

Související témata:

Doporučované