Hlavní obsah

Na bílé Vánoce zapomeňte, Štědrý den proprší a bude teplo jako na jaře

O Vánocích přijde spíš jarní počasí, kdo chce zažít sníh, musí vyrazit do hor.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Místo sněhu a bílých Vánoc přináší začátek zimy déšť, varování před ledovkou a postupné oteplování. Začátkem příštího týdne bude jako na jaře.

Článek

Zatímco ještě dnes se teploty pohybují kolem nuly a v nížinách kvůli inverzi ráno mrzlo, už od pátku se začne oteplovat a během Vánoc čekají meteorologové teploty výrazně nad nulou.

V souvislosti se změnou teplot Český hydrometeorologický ústav varuje před silnou námrazou a ledovkou. A to až do zítřejšího odpoledne. Výstraha zatím platí pro Čechy a jižní Moravu.

Sváteční dny přinesou zataženou oblohu a déšť. Na Štědrý den má pršet, na horách sice sněžit, ale teploty přes den podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vystoupí na tři až sedm stupňů Celsia. Na Moravě pak nepřekročí čtyři stupně.

Konec víkendu a začátek příštího týdne bude připomínat spíše jaro. První svátek vánoční se dostane rtuť teploměru až k deseti stupňům a na Štěpána někde až ke 12 stupňům Celsia.

Vývoj počasí

Od úterý by se mělo postupně ochlazovat. Nejvyšší denní teploty se nepřehoupnou přes 4 stupně Celsia a meteorologové očekávájí sněhové přeháňky.

Ke konci příštího týdne by měla teplota ještě více klesat. Přes noc by mohlo být místy až 6 stupňů pod nulou.

Reklama

Doporučované