Hlavní obsah

Na břeclavském letišti se zabydluje dvacítka syslů z Brna

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Brněnská zoo dnes na břeclavském letišti vypustila 20 syslů obecných, které odchovala. Pomáhá tímto tomuto druhu k návratu do přírody.

Článek

Ochranáři skupinku syslů před pěti lety odchytili na travnatých plochách letiště v Bratislavě, jejich potomky zoo postupně vypouští na vhodných místech ČR.

Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu především letiště. Na jihu Moravy třeba v Brně-Medlánkách, ve Vyškově a právě i v Břeclavi.

„Sysel byl považovaný za škůdce a téměř vymizel. My se ho tímto způsobem snažíme vrátit zpátky do české a moravské krajiny tam, kde byl a kam patří,“ řekl mluvčí zařízení Michal Vaňáč.

Syslům se ze zoo nechtělo, nedařilo se je chytit. Vypuštěni tak byli o něco později, než se původně plánovalo. Pracovníci zoo v místě vypouštění navrtali díry, do kterých nasypali jablka či semena, sysla pak do ní vhodili a vchod zatarasili lahví. Vaňáč uvedl, že jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny. Z lokality pak neuteče.

Sysly k tomuto účelu chová zahrada od roku 2015, kdy čtyři desítky jedinců odchytili ochranáři na letišti v Bratislavě. Zoo pro skupinku zvířat tehdy vybudovala speciální výběh ve svém zázemí, tedy v místech, kam se návštěvníci nedostanou. Od té doby vypouští na vhodná místa jejich potomky, aby v dotyčné lokalitě posílili populaci syslů. V posledních letech mířili například do Českého středohoří.

Reklama

Doporučované