Hlavní obsah

Na Brněnské přehradě skončila sezona, lodě převezly rekordních 286 000 lidí

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na Brněnské přehradě dnes skončila sezona lodní dopravy, která byla rekordní. Lodě brněnského dopravního podniku převezly 286.000 lidí, což je nejvíce za posledních 30 let.

Článek

Přes 300.000 jich po přehradě plulo naposledy v 80. letech minulého století, řekla ČTK mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Za zájmem může být i situace způsobená pandemií, kdy lidé začali vyhledávat výletní cíle v bližším okolí.

Rekordní byly i předcovidové roky, v roce 2019 lodě svezly 245.000 cestujících a loni i přes pozdější zahájení sezony jich bylo téměř stejně. „Kromě velkého zájmu o linkovou dopravu se postupně vrací i poptávka po jízdách na objednávku. V roce 2019 jsme uskutečnili téměř 200 jízd, loni jen 88 a letos už jsme se dostali na 146. Nejčastěji se jedná o firemní akce, oslavy či svatby,“ řekl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Za posledních deset let zažila lodní doprava velkou renesanci. Dopravní podnik zařadil do provozu nové lodě, renovoval vybavení zastávek, dělal úpravy pro bezbariérový nástup a nové je i přístaviště v Bystrci. Od loňska se také na přehradu vrátila renovovaná historická loď Morava. „Nyní připravujeme přestavbu zastávek Pod Trnůvkou a Veverská Bítýška. Obě budou bezbariérové, vybavené lavičkami a přístřeškem, aby bylo cestování pohodlnější,“ uvedl Havránek. Podle průběhu stavebního řízení a v závislosti na finančních možnostech by se mělo stavět v letech 2022 či 2023.

Reklama

Doporučované