Hlavní obsah

Na brněnský festival Špilberk letos pozvali i Pražský výběr

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Mezinárodní hudební festival Špilberk letos kromě klasiky nabídne k poslechu také folklor, rock nebo filmovou hudbu.

Článek

Na nádvoří brněnského hradu se od 11. do 21. srpna uskuteční pět koncertů a dvě projekce, program i předprodej je na webu pořádající Filharmonie Brno.

„Dlouhá nejistota ohledně konání festivalu se na jeho finální podobě neprojevila a nemuseli jsme sahat ani k improvizacím, ani k náhradním řešením,“ uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Právě pořádající orchestr 21. ročník festivalu Špilberk zahájí, a to Beethovenovou skladbou Wellingtonovo vítězství a Čajkovského slavnostní předehrou 1812. V druhé polovině úvodního večera se k brněnské filharmonii přidá Český filharmonický sbor Brno a pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského zazní Carmina burana Carla Orffa.

Neděle 16. srpna bude patřit Vojenskému uměleckému souboru Ondráš. O dva dny později nabídne festival filmovou hudbu, a to prostřednictvím Moravia Brass Brandu a pěveckého sboru Lenky Poláškové. Zazní také Planety Gustava Holsta v úpravě pro žesťový orchestr.

Předposlední akce festivalu patří multimediálnímu projektu Obrázky z výstavy, ve kterém se 19. srpna opět předvede Filharmonie Brno. V pátek 21. srpna Mezinárodní festival Špilberk zakončí koncert České národního symfonického orchestru a části rockové skupiny Pražský výběr.

„Z původní sestavy se mohou posluchači těšit na Michaela Kocába a Michala Pavlíčka,“ řekl dramaturg festivalu Vítězslav Mikeš. Záměrem podobných žánrových spojení je podle Mikeše mimo jiné snaha přiblížit symfonickou hudbu i těm, kdo se k ní jinak nedostanou.

Reklama

Doporučované