Hlavní obsah

Na brněnský JazzFest přijede hudební všeuměl Jacob Collier

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Na brněnský JazzFest příští rok přijede britský všestranný hudebník a zpěvák Jacob Collier, pětinásobný držitel Grammy. Šestadvacetiletý Collier se díky podomácku vytvořeným klipům stal také hvězdou sociálních sítí.

Článek

Vystoupí 4. února 2022 v Sono Centru, bude to jeho jediná česká zastávka v rámci celosvětového turné Djesse, které zahrnuje stovku koncertů, oznámil dnes ČTK za pořadatele Radek Babička.

O vstupenky je podle pořadatelů velký zájem i přesto, že koncert se uskuteční až příští rok a hudební branži stále ovládá nejistota způsobená pandemií koronaviru.

„Jacob Collier se díky svému neskutečnému talentu těší respektu největších jazzových osobností, jakými jsou Pat Metheny nebo Herbie Hancock, svým hravým pojetím a prolínáním žánrů přitom dokáže oslovit mnohem širší než jen jazzové publikum,“ řekl umělecký ředitel JazzFestu Vilém Spilka. Collier podle Spilky udivuje nejen fenomenálním hudebním sluchem, hlubokou znalostí hudebního řemesla a schopností zahrát téměř na vše, ale i sytým hlasem s famózním rozsahem.

Debutové album In My Room vytvořil v roce 2016 doma ve svém pokoji. Od roku 2018 pracuje Collier na projektu Djesse – čtyřech albech zahrnujících 50 skladeb ve spolupráci s více než 30 hudebníky, přičemž každé z nich je svébytným hudebním světem co do zvuku i stylu. Skladby z Djesse Vol. 1 a 2 mu vynesly dvě Grammy za aranžmá a zlatý gramofonek ve stejné kategorii si Collier vysloužil i letos s Djesse Vol. 3, která byla dokonce nominována na desku roku v hlavní kategorii.

Plánovaný jarní koncertní program letošního ročníku JazzFestu se kvůli pandemii nemohl uskutečnit. Několik koncertů přesunuli organizátoři na podzim, kdy by měli v Brně vystoupit například Vicente Amigo, Erik Truffaz či Lizz Wrightová. „Pokud to situace dovolí, rádi bychom několik akcí, převážně pod širým nebem, uspořádali už v létě a přidali i pár nových koncertů na podzim,“ uvedl Spilka. Festival fanouškům nabízí také sérii koncertů vysílaných od 25. dubna na ČT art a vystoupení tria Jiřího Levíčka v Besedním domě, které budou organizátoři živě streamovat na Mezinárodní den jazzu 30. dubna na Facebooku a YouTube.

Reklama

Doporučované