Hlavní obsah

Na cenu za nejlepší komiks aspiruje autobiografie o padání vlasů

Ilustrační foto.

Reklama

Komiks o dívce trpící chorobou, která se negativně projevuje na vzhledu, posbíral tři nominace na komiksové ceny Muriel. Zda některou z nich promění, se zájemci dozvědí 24. února.

Článek

„Vítězové budou online na webu České televize, v úterý pořadatelé oznámili nominace v devíti kategoriích,“ informoval Pavel Mandys za pořádající Českou akademii komiksu. Po dvou nominacích má závěrečný díl trilogie o převaděči Josefu Hasilovi Návrat Krále Šumavy 3: Opona se zatahuje a první díl komiksu Rváčov, v němž scenárista Džian Baban a kreslíř Richard Fischer navazují na městská klukovská dobrodružství Jaroslava Foglara.

Autobiografický komiks Bez vlasů je dílem scenáristky Terezy Drahoňovské a kreslířky Štěpánky Jislové a vypráví o životě s alopecií, jejímž průvodním jevem je vypadávání vlasů a chlupů.

Nejvíc osobních nominací získala kreslířka Kateřina Čupová: je nominována v kategorii nejlepší kresba za rozsáhlou adaptaci Čapkovy divadelní hry R. U. R. a dvakrát také v kategorii nejlepší krátký komiks, kde zabodovala její povídka Pařez z časopisu Aargh! i příspěvek do sborníku skautských příběhů Odvaha je volba nazvaný Druhý břeh.

Šanci mají také začínající tvůrci, jimž je určena kategorie za nejlepší studentský komiks. V ní se letos opět objevuje její loňská vítězka Zuzana Satranská, tentokrát s komiksovou kolekcí nazvanou Hospodský, průvodčí, truhlář, cukrářka, farář, vitrážista, řezník, restaurátor a sociální pracovnice. Její spolužačka z pražské VŠUP Karla Gondeková je nominována za povídku o sumo Goueido & Kotoshogiku. Trojici doplňuje student plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Tomáš Staněk s komiksem Prázdniny o partě sprejerů.

Cena České akademie komiksu pro nejlepší komiks roku, o níž svým hlasováním rozhodují členové tohoto profesního spolku tvořeného komiksovými tvůrci, teoretiky a nakladateli, letos nebude udělena. Současná opatření, kdy jsou zavřeny školy, knihovny a knihkupectví, podle pořadatelů výrazně omezuje, či přímo znemožňuje přístup k nominovaným komiksům, zejména těm, které vyšly až koncem roku.

Česká akademie komiksu byla založena v roce 2018, aktuálně má 77 členů a jejím předsedou je literární a komiksový historik Pavel Kořínek. Ceny Muriel se udílejí pod tímto názvem od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Doporučované