Hlavní obsah

Na Černém Mostě staví čtyřpatrový parkovací dům pro 880 aut

Foto: město Praha

Takto bude parkovací dům vypadat.

Reklama

Stavba nového P+R parkovacího domu začala dnes na Černém Mostě v Praze. Čtyřpodlažní budova pojme 880 automobilů.

Článek

Parkovací dům vzniká v místě současného parkoviště číslo 1, tedy u Chlumecké ulice, pět minut chůze od konečné stanice trasy B Černý Most a v docházkové vzdálenosti od nákupních center. Jeho kapacita bude ve srovnání s dnešním parkovištěm téměř trojnásobná. Celkem 94 míst je určených pro vozy s CNG/LPG, 22 míst pro držitele průkazu ZTP a 8 pro elektromobily. V objektu bude také 38 cyklostání v samostatně uzamykatelném prostoru. Parkoviště za přibližně 500 milionů korun by mělo být hotové příští rok na podzim, první auta v něm zaparkují začátkem roku 2022.

Foto: město Praha

Budoucí parkoviště má výrazně zlepšit podmínky na sídlišti Černý Most, ale také ulevit centru Prahy.

„Jedná se o jednu z největších investic Prahy do P+R. Plošné i objektové P+R parkoviště jsou důležité dopravní stavby. Každé auto, které při cestě do Prahy zaparkuje na jejím okraji, se počítá. Ulevujeme tím dopravě v centru a zlepšuje se vzduch a životní prostředí v hlavním městě. Dále budeme letos pokračovat také v práci na plošných P+R parkovištích. Otevřeme P+R Lipence, Hostivař 3 a Lednická Kyje, což je minimálně dalších 200 parkovacích míst,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Původní parkoviště Černý Most I, kde nyní roste parkovací dům, mělo kapacitu 294 automobilů, záchytné parkoviště P+R Černý Most II zůstane i nadále v provozu.

„O výstavbu parkoviště, které by obyvatelům i návštěvníkům Černého Mostu nabídlo výrazně větší počet parkovacích míst, než je tomu dosud, Praha 14 usiluje už řadu let. O to více mě těší, že téměř každodenní stížnosti a podněty ze strany místních lidí budou konečně vyslyšeny. Otázka nedostatečného prostoru pro parkování patří mezi nejčastěji skloňovaná místní témata,“ vysvětlil starosta městské části Praha 14 Radek Vondra.

Část fasády objektu je navržená jako zelená s popínavými rostlinami. V rámci stavby dojde i na rekonstrukci stávajícího nástupu na lávku pro pěší přes ulici Chlumecká. Celková zastavěná plocha bude 7457 metrů čtverečních.

„Stavba bude ze železobetonu a vzhledem k termínu předání stavby investorovi bude harmonogram výstavby značně napnutý. Stavba bude také logisticky velmi komplikovaná kvůli těsné blízkosti velmi rušných komunikací ze tří stran objektu a přísným podmínkám týkajících se jejich omezení,“ dodal Martin Frič, vedoucí projektu za Metrostav.

Reklama

Doporučované