Hlavní obsah

Na černém trhu nabízejí překupníci vstupenky na hokej až za 450 eur. Vyzkoušeli jsme to

Reportér Seznamu kupuje lístky na černém trhu. Vstupenka na Lotyšsko přišla na 150 euro.Video: Adam Sušovský, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani jeden z českých zápasů na MS v Bratislavě ještě nesledovala zaplněná hala, v hledišti bývá pravidelně několik stovek volných míst. Fanoušci se ke vstupenkám na ně nedostanou, ve velkém s nimi operují překupníci. Přímo před halou za ně požadují stovky eur, policie nečinně přihlíží.

Článek

Do you need a ticket?

V bezprostředním okolí bratislavského stadionu – dějišti mistrovství světa v ledním hokeji – před zápasy žádnou jinou větu neuslyšíte častěji. Síť překupníků se zejména před vyprodanými utkáními české reprezentace pohybuje mezi diváky beze strachu.

Zatímco desítky policistů kolem nečinně přihlížejí, černý trh před halou kvete.

Za vstupenky, které v oficiálním předprodeji stály 60 eur, požadují překupníci několikanásobky. Třeba cena na čtvrteční duel s Lotyšskem začínala na 150 eurech. Před zápasem s Ruskem si někteří řekli o neuvěřitelných 450 eur.

„Copak vy tady nějakého překupníka vidíte?” odpověděl jeden z policistů na dotaz Seznamu, proč nezakročí. Přímo před jeho zraky přitom zrovna jeden z nich nabízel skupince lotyšských fanoušků vstupenku na zápas s Českem za dvojnásobek oficiální ceny.

„Víte, já jsem z pořádkové jednotky. Mým úkolem je dbát na bezpečí návštěvníků. O překupníky se mají starat jiní. Proč tady nejsou, to nevím,” otočil při další konfrontaci policista. Vedle stojící čeští fanoušci mezitím vzteky a dostatečně nahlas procedili mezi zuby, že počkají do začátku zápasu.

Že třeba ceny lístků půjdou s blížícím se úvodním buly dolů…

Jsou to přitom s největší pravděpodobností právě překupníci, kteří mohou za zatím relativně nízkou návštěvnost na stadionu. Vždyť česká reprezentace v Bratislavě ani jednou nehrála před zcela zaplněnou arénou. Jen stěží by se přitom dalo věřit tomu, že fanoušci o zápasy nemají zájem.

Na úvodní šlágr se Švédskem prošlo turnikety arény jen 8 723 diváků. Jen o tři stovky víc jich přišlo na zápas proti Rusku. Oficiální kapacita arény pro mistrovství světa přitom činí 9 744 diváků.

Návštěvnost na zápasy Česka v Bratislavě

Česko – Švédsko 8723 diváků

Česko – Norsko 9033 diváků

Česko – Rusko 9085 diváků

Česko – Lotyšsko 9084 diváků

Kapacita stadionu v Bratislavě je pro MS stanovena na 9 744 diváků.

Jsou to lehké počty: Na nejatraktivnější zápasy turnaje zeje v hledišti prázdnotou několik stovek volných míst. Většinu těchto vstupenek mají v kapsách pravděpodobně překupníci.

„Je to všude ve světě. Jsme na to ale připravení, bude to důsledně monitorované. Hlavně doufám, že lidé, kteří si lístky poctivě koupili, se na stadion dostanou a nebudou s tím mít žádné problémy,” řekl před startem turnaje šéf organizačního výboru šampionátu Igor Němeček.

Přesto se nezdá, že by někdo proti překupníkům zakročit chtěl. V bezprostředním okolí arény jich je několik. Část z nich se snaží volné lístky kolem arény od fanoušků odkupovat, čímž vyvolávají umělý pocit nedostatku. Druhá skupina pak vstupenky za přestřelené ceny lidem nabízí.

Gang známý z minulých šampionátů

Jde o organizovaný gang, na akcích IIHF velmi dobře známý. Stejní lidé operovali i na předešlých mistrovstvích světa – včetně toho v Praze. Chyběli snad jen na šampionátech v Bělorusku a Rusku. To je s ohledem na režim v obou zemích ale vcelku pochopitelné.

„Byli (překupníci) i před O2 arenou, skupina cizinců. Měli jsme dohodu s policií, měli jsme dohodu i s Aukrem (aukční portál), že budou nabízené lístky stahovat z nabídky,” řekla Seznamu Markéta Štěrbová, šéfka organizace pražského šampionátu v roce 2015.

O tom, zda se překupníci dopouštějí nějakého trestného činu, by musel rozhodnout soud – a v Česku žádný takový judikát pravděpodobně není. „Určitě porušují obchodní podmínky, protože na vstupenkách je napsáno, že je není možné prodávat dál. Vstupenka koupená jinde než v oficiálním prodeji je neplatná – a to samozřejmě překupníci vědí, takže by se nejspíš dal jejich obchod označit jako podvod,” domýšlí Štěrbová.

„My jsme v Praze tolerovali, pokud někdo prodával jeden či dva lístky a přidal si deset procent. Ale jiná situace je samozřejmě, pokud někdo prodává lístků desítky a třikrát dráž, než je koupil,” dodala Štěrbová.

A přesně to se podle všeho v Bratislavě děje.

Falešné lístky na internetu

Jestliže se dá na všem zlém hledat i něco pozitivního, zmíněná síť obchodníků kolem arény alespoň čistí trh s falešnými lístky. Vstupenky od těchto překupníků jsou z 99 procent pravé. To se bohužel nedá říct o prodeji na internetu.

Foto: Seznam.cz

Pravá (nahoře) a falešná vstupenka na zápas Rusko - Česko na MS v hokeji v Bratislavě.

Několik fanoušků v Bratislavě už podle informací Seznamu bylo podvedeno. Prostřednictvím portálu Viagogo.com si totiž někteří fanoušci za velké peníze koupili vstupenky falešné. Přitom i tam jsou lístky k dispozici za násobky oficiální ceny. Třeba na páteční zápas s Itálií začínají ceny na 80 eurech.

O tom, že překupníci tenhle světový šampionát ovládnou, se vědělo už v září, kdy předprodej vstupenek začal. Internetový server obchodního distributora zahltili naprogramovaní roboti, podivné věci se děly i na kamenných pobočkách, odkud řada lidí odcházela se stovkami vstupenek v kapse bez ohledu na pravidla, která byla před začátkem prodeje nastavena.

„Po prvním dni prodeje je dost možné, že na černém trhu je už víc vstupenek, než si slušní lidé bez postranních úmyslů stačili koupit. Proč? Protože na Slovensku nedokážeme, neumíme nebo prostě nechceme bojovat proti podvodníkům,“ napsal tehdy v komentáři Michal Čarnoky, šéfredaktor Šport.sk.

Reklama

Související témata:

Doporučované