Hlavní obsah

„Na černošské hráče se odjakživa bučelo.“ Příběh obyčejného českého rasisty

Foto: Seznam Zprávy

Fanoušek poslal černošskému hráči Plzně Jeanu-Davidu Beauguelovi na sociální síti zprávu s obrázky tří opic. Považuje to za normální.

Reklama

Včerejší incident při zápase předkola LM na pražské Letné má dohru. Hučení a opičí skřeky na černošského hráče AS Monaco znamenají oplétačky pro pražskou Spartu. Někteří její fanoušci na sociálních sítí v rasismu dál pokračují.

Článek

Od 37. minuty středečního předkola Ligy mistrů mezi AC Sparta Praha a AS Monaco se řeší, čeho že se to fanoušci ve sparťanském kotli a přilehlém sektoru vůči skórujícímu Aurélienu Tchouaménimu dopustili. Bylo to bučení, hučení, napodobování opic doprovázené nechutnými nadávkami? I když se popis mírně liší, existuje široká shoda na tom, že šlo o projev rasismu vůči hráči tmavé barvy pleti.

I lidé sedící na stadionu výrazně dál než autor tohoto textu, slyšeli zřetelně temné „hu-hu-hu-hu“ namířené na slavícího francouzského hráče, který s rozpaženýma rukama proběhl kolem sparťanského kotle. Všimnul si toho i jiný Francouz útočník Jean-David Beauguel, který hájí barvy plzeňské Viktorie. Ten opakovaně poukázal na přetrvávající rasistické excesy na českých prvoligových stadionech a z hlediště pražského zápasu to učinil i tentokrát.

„It happened again,“ stalo se to znovu, napsal na Twitter s poukazem na rasistické chování rádobyfandů Beauguel, který dodal, že „skuteční“ příznivci Sparty za ním na Letné chodili a velmi přátelsky se s ním v dobrém rozmaru fotili.

Černošský útočník se pak ve středu na sociální sítí „pochlubil“ tím, jaký vzkaz na něj ráno na jeho instagramovém účtu. „Huhuhuhuhuuhu,“ vzkázal Beauguelovi Jan P., který podle svého instagramového profilu fandí pražské Spartě. Aby snad Francouz opravdu špatně nepochopil smysl sdělení, přidal pan Jan obrázky tří opiček.

Zajímaly mě myšlenkové pochody Jana P. a tak jsem mu dřív, než mě zablokoval a přepnul svůj účet na soukromý, adresoval dotaz tohoto znění: „Proč jste hráči Plzně, který se zápasem proti Monaku neměl nic společného, napsal „huhuhu“ a doprovodil to obrázky opic. Chtěl jste ho urazit, ranit, chtěl jste mu ukázat, že je rasově méněcenný?“

Dostalo se mi této odpovědi: „Beaguel si stěžoval na story na fanoušky. Urazit? Ranit? Proč? Na černošské hráče se odjakživa bučelo a vždy bude :-D.“ Jan P., podle fotky mladý muž, ke své úvaze dodal: „Je to všude úplně stejné. Nelíbí se mu tu. Může jít, nikdo ho tu nedrží,“ vzkázal Beauguelovi.

Jan P. také napsal, že mu nepřijde normální, že „tu teď černošský hráč brečí pokaždé, (když) se na něj zabučí.“ Fanda ACS doplnil, že hráč Monaka šel provokovat kotel Sparty a hulákal prý anglické „fu*k off.“

„Když mě vyfakuje někdo tmavé pleti, to rasismus není?,“ dotázal se mě Jan P. „Není,“ odvětil jsem.

Reklama

Doporučované