Hlavní obsah

Na Červeňáku v Pardubicích se naplnily tůně

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

S blížícím se jarem se zaplnily tůně v přírodní lokalitě Červeňák v Pardubicích. V zimě je vyhloubily bagry, letos se stanou líhništěm vzácných živočichů nebo místem pro rostliny.

Článek

Červeňák je bývalé armádní území a rozkládá se na 19 hektarech. Město ho získalo od armády loni. Podle smlouvy s Ministerstvem vnitra magistrát nesmí po dobu 20 let oblast komerčně využívat ani pozemky prodat. Lokalita je vycházkovým místem pro obyvatele Pardubic. Ochranáři s dobrovolníky se o lokalitu starají, na údržbu přispívá město, vybagrování tůní v zimě obstarala zdarma stavební firma.

„Cílem nebylo hloubit spodní vody, tůně zaplnil déšť a roztátý sníh. Jsou tady tři tůně, dvě jsou zaplněné, v třetí je trocha vody. Ta může být líhništěm pro žáby, možná se vrátí i vzácný korýš, listonoh letní, který mělké a periodické tůně vyžaduje,“ řekl Ivan Hoza z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Pardubice.

Oblast kolem Chrudimky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Do řeky se nedávno přestěhoval bobr evropský. „Bobr patří mezi chráněné druhy, byť ho někteří nemají rádi, protože kácí stromy. Jeho výskyt svědčí o tom, že lokalita je přírodní. Už se dalo očekávat, že se tady objeví, vyskytuje se jinde na toku Labi i Chrudimky, byla to jen otázka času,“ řekl Hoza.

Kromě vybagrování tůní v místě těžká technika rozjezdila louky, což je způsob, jak pomoci obnovit zarostlé mokřady a zajistit tím podmínky pro návrat druhově pestrých luk s motýly. Využívání pásové techniky patří na řadě vojenských cvičišť po střední Evropě dnes již k běžným způsobům aktivní péče o přírodní rozmanitost.

„O lokalitu se musíme starat, aby nezarůstala, neztrácela svoji biologickou hodnotu. Travnaté plochy se musí udržovat. Doufám, že se lokalita za pár let změní k lepšímu, změní se biodiverzita. Bude tady víc lučních bylin, hmyzu, v tůních bude voda,“ řekla Hoza.

Město si zadalo územní studii pro Červeňák, která navrhne jeho využití a vhodné úpravy. Ochranáři chystají další údržbové práce na konci jara nebo na začátku léta.

Reklama

Doporučované