Hlavní obsah

Na Česko dolehnou americká cla jen nepatrně. Evropa je čekala tvrdší

Americká cla na evropské potraviny a letadla na Česko skoro nedopadnou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úleva. Evropští producenti vína, skotské whisky, ale i letadel si po ohlášení amerických cel oddychli. Od Ameriky čekali dramatičtější odplatu za nelegální subvence Airbusu. A jejich akcie odpověděly růstem.

Článek

„Dnes akcie producentů francouzských koňaků, šampaňského a skotské whisky rostou. Společnost Rémy Cointreau je víc než 5 % v plusu. Nabývají akcie výrobců luxusního zboží jako LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton),” vypočítává Vladimír Vávra, analytik Wood and co.

Finální verze cel byla totiž mírnější, než umožňovalo rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO). Na potravinářské a zemědělské výrobky a produkty uvalí USA od 18. října cla ve výši 25 %. Na letadla pak cla 10 %. Ta se nevztahují na letecké součástky, a tak se raduje i Airbus.

Česka se cla nedotknou

Na Česko dopadne zavedení cel jen zprostředkovaně. Přes vývoz komponentů z ČR do států zemí EU, které dále vyváží finální produkt do USA. Analytik Vávra je v klidu: „Máme menší objem exportu našich zemědělských produktů, které směřují do USA. Ať už to jsou sýry nebo jiné mléčné výrobky. Ten vliv bude nepatrný. Neočekávám vliv na akcie obchodované na veřejných trzích.”

Odvetu Evropská Unie podle Vávry nechystá: „V nejbližších dnech nás nebudou čekat žádná odvetná opatření. V tuto chvíli není snaha obchodní válku eskalovat.”

Reklama

Doporučované