Hlavní obsah

Na českou ekonomiku dolehla náhlá smrt, říká ekonom Marek

Možný ekonomický scénář dalšího vývoje popsal pro Seznam Zprávy ekonom David Marek z Deloitte.Video: Zuzana Hodková, Jan Marek

 

Reklama

„Zatímco v září 2008 jsme mohli zpovzdálí pozorovat pád Wall Street a čekat, až to za několik týdnů a měsíců dolehne na českou ekonomiku, dnes na hospodářství dolehla náhlá smrt,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Článek

Jaké jsou možné scénáře dalšího ekonomického vývoje?

Teď bude nejdůležitější, jak rychle se podaří obnovit normální provoz ekonomiky. Pokud by současná nouzová situace měla trvat zhruba měsíc, výkon české ekonomiky by klesl asi o 2–2,5 procenta.

Pokud ale započteme i to, co se děje v zahraničí – jsme přece jen malá otevřená ekonomika – a také případné negativní dopady na poptávku zboží dlouhodobé spotřeby, respektive na firemní investice, myslím si, že už teď se pohybujeme v blízkosti scénáře podobného finanční krizi v roce 2008. Jen pro připomenutí: tehdy výkon ekonomiky kumulovaně během tří čtvrtletí klesl o šest procent.

Pokud bychom přijali jako základní tento scénář, mohli bychom se dostat k míře nezaměstnanosti nad čtyřmi procenty, možná i výše. Také vývoj veřejných financí by byl znatelně horší, než se doposud předpokládá. Myslím, že bychom se mohli dostat na hranici 200–250 miliard korun.

Snese současná situace srovnání s ekonomickou krizí v roce 2008?

Dneska se velmi blížíme – alespoň kvantitativně – podobným ekonomickým dopadům jako po finanční krizi v roce 2008. Kvalitativně je to ovšem úplně jinak. Zatímco v září 2008 jsme mohli zpovzdálí pozorovat pád Wall Street a čekat, až to za několik týdnů a měsíců dolehne na českou ekonomiku, dnes na ni dolehla náhlá smrt.

Nemůžeme čekat týdny nebo měsíce. Na ekonomiku to dopadlo okamžitě a velmi tíživě. Oproti tehdejší situaci navíc nejde o vnější šok, který by nejprve vyřadil export a následně domácí poptávku. Teď je skokově vyřazená velká část ekonomiky, a to bez vnějšího zásahu.

Jaké kroky by měla udělat vláda, aby dopady na ekonomiku minimalizovala?

Teď je především potřeba vyřešit situaci ze zdravotnického hlediska. Tak, aby se lidé mohli přestat bát vycházet na ulici. Mohli opět začít chodit do práce a začít nakupovat.

Následně je potřeba zajistit likviditu řady firem. Dnes se může stát, že při panice přestane jedna firma druhé proplácet faktury. Také se může stát, že firmám jednoduše dojdou peníze i přesto, že jinak jsou zdravé a nemají ekonomické problémy.

Garance státu za bankovní úvěry směrem k firmám je tedy zcela na místě. Možná, aby se zabránilo dopadům na trhu práce, dalo by se uvažovat o opatření typu kurzarbeit.

Reklama

Doporučované