Hlavní obsah

Na český prvoligový fotbal se o víkendu vrátí první diváci

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová utkání budou na stadionech moci sledovat až dva tisíce diváků.

Reklama

aktualizováno •

Po hokeji se dočkal i fotbal. Od víkendu se do prvoligového hlediště vrátí diváci. Fotbalové kluby budou moci využít 10 % celkové kapacity svých stadionů. Slavia by tak titul mohla případně slavit téměř před 2 tisícovkami lidí.

Článek

Ligová fotbalová asociace vyjednala s Ministerstvem zdravotnictví povolení pro návrat diváků na stadiony. Kluby budou moci obsadit 10 % kapacity svých stadionů. „Několikrát v minulosti jsme deklarovali, že návrat fanoušků na stadiony je pro nás největší prioritou. Ligová fotbalová asociace byla a je neustále ve velmi úzkém kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví. Naše snažení nyní dospělo k pozitivnímu výsledku a v rámci pilotní studie dojde k alespoň částečné účasti diváků na tribunách. Jsem rád, že nás Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo a LFA udělá společně s kluby maximum, aby prostředí stadionů bylo co nejbezpečnější,“ řekl Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Věřím, že pro závěrečnou fázi sezony půjde o příjemné zpestření v obou profesionálních soutěžích a že fanoušci budou ochotni za cenu dlouho vytouženého návratu na fotbal akceptovat i několik nutných podmínek, jako je povinné testování, respirátory nebo rozestupy,“ doplnil v prohlášení Svoboda.

Každý fanoušek bude muset mít PCR či antigenní test. Negativní výsledek nesmí být starší než 48 hodin. Divákům, kteří nemoc prodělali v posledních 90 dnech, stačí jen potvrzení. Test nebudou potřebovat ani již očkovaní fanoušci, kterým ke vstupu na stadion stačí jen certifikát o dokončeném očkování. Dodržování rozestupů a nošení respirátorů bude platit pro všechny na tribunách.

Fotbalová Slavia, která disponuje stadionem s největší kapacitou v české lize, tak může v neděli slavit titul téměř před dvěma tisíci fanoušků. Mistrovské oslavy sešívaných vypuknou v případě, že v odpoledních utkáních zaváhá Sparta a Jablonec nebo když tým trenéra Trpišovského uhraje s Viktorií Plzeň alespoň bod.

Sešívaní tak zažijí podobnou atmosféru jako hokejový Třinec. Extraliga totiž dostala před finálovou sérií výjimku od Ministerstva zdravotnictví. Původně do haly směly dorazit tři stovky testovaných fanoušků, před pátým finálovým kláním byla dokonce výjimka rozšířena na tisíc.

I proto fotbal cítil šanci, přece jen hokejové haly patří, co se šíření nákazy týče, dle odborných studií k daleko rizikovějším v porovnání s fotbalovými stadiony. Zatímco na zimním stadionu se diváci pohybují v uzavřeném prostoru, na fotbale jsou na čerstvém vzduchu a mohou se více rozmístit po hledišti.

Stejným pravidlem se řídí i slovenská vláda, která od úterý povolila účast tisícovce fanoušků v uzavřených halách a ve venkovních prostorech budou moci být až dva tisíce diváků. Počet lidí v hledišti ale nesmí překročit 25 % celkové kapacity sportovišť.

Do hledišť na Slovensku budou moci rovněž jen negativně testovaní diváci s PCR testem ne starším než 36 hodin. Ti, kteří budou chtít využít méně citlivé antigenní testování, budou muset test absolvovat maximálně 12 hodin před začátkem utkání či akce.

Reklama

Doporučované