Hlavní obsah

Na českých drahách loni zemřelo 247 lidí

Foto: Youtube.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rovněž letošní rok začal na drahách tragicky, za první dva dny na nich zemřelo už pět lidí.

Článek

Na drahách v České republice zemřelo loni 247 lidí, meziročně o osm procent více. Nejvíce obětí si vyžádaly srážky vlaku s člověkem. Stalo se jich 252 a zemřelo při nich 194 lidí. O rok dříve jich bylo 225 a měly 176 obětí. Přibylo i zraněných při mimořádných událostech na drahách. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Rovněž letošní rok začal na drahách tragicky, za první dva dny na nich zemřelo už pět lidí.

Loni vzrostl také počet srážek na železničních přejezdech. Bylo jich 181, zemřelo při nich 40 lidí. Meziročně to byl nárůst o 11 nehod a sedm obětí. V červenci při nehodách na přejezdech zemřelo deset lidí, což je největší počet usmrcených při tomto typu události v jednom kalendářním měsíci za posledních deset let.

Nejtragičtější nehoda se stala 14. července odpoledne na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku. Při srážce osobního vozu s vlakem tam zemřeli dva dospělí a jejich dvě děti.

Počet zraněných při nehodách na železničních přejezdech se loni zvýšil o 19 na 96. „Velký vliv na celkový počet zraněných při střetnutích na železničních přejezdech mají standardně střetnutí osobních vlaků s nákladními automobily, kdy dochází k vykolejení a ke zranění cestujících ve vlacích,“ uvedl mluvčí. Drážní inspekce za loňský rok eviduje celkem tři podobné nehody, při každé z nich se zranilo alespoň sedm lidí.

Každá pátá nehoda na železničním přejezdu končí úmrtím člověka. Nejhorší následky ale mívají střety vlaku s člověkem, lidé při nich umírají v 77 procentech případů.

Drážní inspekce do celkové statistiky nezapočítává pouze nehody na železnici, ale také například v metru. Loni při nehodách na drahách mimo železniční koleje zemřelo deset lidí, což byl meziroční pokles o sedm obětí.

Reklama

Doporučované