Hlavní obsah

Na chudých vydělávají šmejdi. Poslanec SPD bere dávky od lidí a pak je kritizuje, říká bojovník s exekucemi Hůle

Hostem interview ve Večerních zprávách byl expert Člověka v tísni Daniel Hůle.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jsou tu státem financováni šmejdi. Někteří dokonce kandidují a stanou se poslanci. Mluvím o panu poslanci SPD Volném, který sám provozuje byty pro chudé lidi a de facto si nechává platit chudinskými dávkami. Navíc tyto lidi kritizuje v rámci svého politického angažmá,“ říká o problémech s ubytovnami a sociálním bydlením expert Člověka v tísni Daniel Hůle.

Článek

„Je to velmi výnosný byznys. Máte silně substandardní bydlení. Lidé často v ubytovnách žijí v otřesných podmínkách. Využíváte toho, že jestli funguje diskriminace, tak je to trh s byty. Daleko více než na trhu se vzděláním a zaměstnaností. Lidé nemají možnost obstarat si bydlení na trhu s byty, protože je majitelé nechtějí. Jsou odkázáni na někoho, kdo si za to nechá pořádně zaplatit. Ceny jsou neuvěřitelné. Jsou několikanásobně vyšší, než jsou tržní nájmy za bydlení,“ tvrdí v rozhovoru Daniel Hůle. Podle něj je navíc tento druh bydlení ve velmi špatném stavu a řada lidí by nevěřila, že v takových podmínkách mohou vůbec žít nájemníci.

Na problémech s chudobou a exekucemi podle jeho názoru vydělává řada zájmových skupin, jež dokážou mezi politiky úspěšně prosadit řadu vlastních návrhů, které tlumí změny v exekucích. „Vstupuje do toho spousta lobbistických skupin. Velmi zásadně jsou často proti změnám poslanci SPD, kteří deklarují, že zlikvidují exekutory, ale vždycky hlasují proti. KSČM nikdy nepodporuje tyto změny. Často mám pocit, že tito politici profitují z frustrace obyvatel,“ dodává Hůle.

Hned několik ministerstev pracuje na plánu, jak by se vláda a obce mohly vypořádat s rostoucím problémem sociálně vyloučených lokalit a s obchodníky s chudobou. Dokument, na němž se s ministerstvy shodli primátoři a starostové měst, které problémy se sociálně vyloučenými lokalitami sužují, má patnáct bodů. Hůle je k tomuto materiálu kritický. Podle jeho názoru jde spíše o rétorické cvičení, jež nebude mít v řadě případů reálný dopad.

Rodí se plán, jak se postavit obchodníkům s chudobou. Ministerstva si rozdala povinnosti.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

Selhali čeští politici v otázkách exekucí a chudoby? Kdo na bydlení chudých lidí nejvíce vydělává? Jak dopadne nový vládní návrh? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Sledujte Večerní zprávy každý den v 19:15 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované