Hlavní obsah

Na chvostu střední Evropy. V Česku se virus šíří rychleji než u sousedů

Foto: Shutterstock.com

Z různých statistik vyplývá, že Česko musí zápasit s rychlejším šířením koronaviru než okolní země. (Ilustrační snímek)

Reklama

V posledním týdnu počet nakažených covid-19 v Česku stoupal vyšším tempem než v Německu nebo Rakousku.

Článek

Někteří vládní politici i odborníci sice ujišťují, že Česko je na tom v šíření koronaviru stále relativně dobře. Tvrzení, že patříme mezi premianty v boji proti šíření epidemie covid-19, už ale delší dobu neplatí. Vývoj z posledních dnů, kdy počty nakažených překonávají rekordy z jarních měsíců, naopak Česko odkazuje mezi nejhorší země ve střední Evropě.

Například z dat, které zveřejňuje Světová zdravotní organizace (WHO), vyplývá, že šíření nákazy v Česku za uplynulých sedm dní zrychlilo o 19,8 procenta. To je více než ve všech sousedních zemích.

Z nich se nákaza podobným tempem vyvíjela na Slovensku, kterému vyšlo 18,6 procenta. Až za státy bývalé federace je Polsko s 4,8 procenta, Německo s 3,9 procenta a Rakousko dokonce vykazuje podle metodiky WHO týdenní zpomalení o 2,7 procenta.

Výrazně horší v regionu bylo Maďarsko, které však s Českem nesousedí. Podle WHO eviduje týdenní nárůst o více než 68 procent.

Nepříliš optimisticky vypadá Česko také ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi. V tabulce, kterou sestavuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), je sice v celkovém počtu všech nakažených na 14. místě a vykazuje mnohem nižší číslo než například srovnatelně početné Portugalsko. V přepočtu nakažených za posledních 14 dnů na 100 tisíc obyvatel nám ale vychází číslo 39,5, což je podstatně horší údaj, než mají aktuálně například Británie, Itálie nebo Německo. Ze sousedních států je na tom o něco hůře Rakousko s číslem 42,1.

O tom, že šíření koronaviru v Česku nabralo novou dynamiku, svědčí i další přepočty z posledního týdne. Pokud sečteme údaje Ministerstva zdravotnictví od pondělí 24. srpna do soboty, vyjde nám, že se v tuzemsku během těchto šesti dní nakazilo 2172 lidí. To odpovídá devíti procentům z celkového počtu 24 094 pozitivně testovaných lidí, kteří se nakazili od března.

Podobně vypovídající je poměr právě aktivních případů na všech dosud nakažených, který vychází na více než 25 procent (k sobotní půlnoci bylo hlášeno 6132 aktivních případů). To znamená, že počet lidí, kteří jsou právě nyní nemocní s covidem, tvoří čtvrtinu lidí ze všech infikovaných, kterým odhalili virus během šesti uplynulých měsíců.

Celkově „promořenější“ Rakušané jsou na tom o poznání lépe, aspoň podle jejich národní statistiky. K nedělnímu odpoledni hlásilo rakouské ministerstvo sociálních věcí a zdravotnictví 3363 aktivních případů, což na historickém počtu pozitivně testovaných (27 044 případů) dává pouze 12 procent.

Zajímavé je také srovnání s Německem. Podle nedělní zprávy z Institutu Roberta Kocha šíření koronaviru mírně zpomalilo. Podíl nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v uplynulých sedmi dnech klesl na 9,5. V sobotu přibylo v Německu 785 nových případů, což je s ohledem na počet obyvatel (83 milionů) výrazně příznivější údaj než českých 319 nakažených.

Reklama

Doporučované