Hlavní obsah
Online

Další země zavedla pro Čechy povinnou karanténu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě.

- Francie ve středu zaznamenala 1695 nových případů nákazy, což je její nejvyšší denní nárůst od konce května.

- Rekordní počet nově nakažených za předchozí den hlásí Polsko, kde se virus SARS-CoV-2 nově prokázal u 726 lidí. Na Slovensku za středu přibylo 63 případů nákazy koronavirem, což je největší denní nárůst od 22. dubna. Nejhůře zasaženou zemí jsou i nadále Spojené státy.

- V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo už ve světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) na 706 000 lidí. To je více, než si podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ročně vyžádá chřipka, na kterou každý rok zemře 290 000 až 650 000 lidí. SARS-CoV-2 se ve světě potvrdil už u téměř 18,6 milionu lidí. Chřipkou podle WHO ročně onemocní kolem miliardy lidí.

  • Ve Francii přibývá nakažených, země má nedostatečnou kapacitu testování

    Ve Francii v posledních dnech rekordně přibylo případů nákazy koronavirem, země ale zároveň řeší i další velký problém: nemá dostatek zdravotníků, kteří by prováděli testy. Mnoho laboratoří je totiž uzavřeno, protože si tamní zaměstnanci vybírají letní dovolenou, napsala agentura AP.

    Lékaři a další odborníci uvádějí, že nedostatek pracovníků, kteří by mohli provádět testy, je jen jedním z řady selhání, ke kterým nyní ve Francii dochází. I poradní sbor vlády tento týden označil testovací strategii v zemi za „dezorganizovanou a nedostatečnou“.

  • Libanon zaznamenal denní rekordní počet nákaz koronaviru - 255

    V Libanonu za uplynulých 24 hodin přibylo 255 potvrzených případů koronaviru, což je dosud vůbec největší denní nárůst v zemi. Informovala o tom libanonská agentura NNA, podle níž za den zemřeli s covidem-19 dva lidé. Nemocnice jsou přitom přeplněné po úterním výbuchu v bejrútském přístavu, při němž přišlo o život přes 140 lidí a na 5000 bylo zraněno.

    Libanon má celkově 4604 potvrzených nákaz a 70 mrtvých. Rychlý přírůstek nakažených se vysvětluje bejrútskými událostmi. Lidé v metropoli po explozi přestali věnovat pozornost rouškám a vozili v autech do nemocnic i neznámé osoby.

    Až 300 000 lidí nemůže nyní v Bejrútu obývat své byty, protože domy byly výbuchem poškozeny. Podle NNA se ale občané ve velkém počtu srocují a přicházejí obhlédnout rozsah škod nejen svých domů, ale i podniků nebo obchodů. Úřady kvůli výbuchu odvolaly omezení vydaná kvůli koronaviru, jež měla platit do 10. srpna.

  • Nizozemsko apeluje na dodržování hygienických pravidel

    Nizozemské úřady dnes ohlásily 601 nových případů, což je o 175 více než ve středu. Premiér Mark Rutte na večerní tiskové konferenci prohlásil, že země se nechystá na opakování přísných opatření z jara, avšak doporučil lidem zvýšenou opatrnost a dodržování hygienických pravidel.

    „Virus nebezpečně posiluje a hrozí nám, že ztratíme to, co jsme společně získali minulý měsíc,“ prohlásil podle agentury Reuters ministerský předseda s odkazem na ústup koronaviru docílený za pomoci zásadních omezení veřejného života. Aby se tato situace nemusela opakovat, lidé by podle něho měli dodržovat bezpečnou vzdálenost a vyhýbat se frekventovaným místům.

  • U guvernéra Ohia se před setkáním s Trumpem prokázal koronavirus

    U guvernéra amerického státu Ohio Mikea DeWinea se prokázal koronavirus jen krátce předtím, než se měl na letišti ve městě Cleveland setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten do státu míří kvůli návštěvě továrny na pračky společnosti Whirlpool.

    DeWine podle svého vyjádření na Twitteru podstoupil test v rámci standardního protokolu před setkáním s prezidentem. V současné chvíli údajně nevykazuje žádné symptomy nákazy a na dalších 14 dní se uchýlí do karantény.

  • Je to jako sci-fi. Turisty ve Francii nabádá k nasazení roušky kamera

    V Evropě se v posledních dnech zvyšují nárůsty nákazy koronavirem. Množí se i případy na poslední chvíli zrušených dovolených, francouzské Nice zavádí mluvící kamerový dohled. Země zpřísňují podmínky pro cestování.

  • Maroko o měsíc prodloužilo výjimečný stav kvůli koronaviru

    Marocká vláda se dnes rozhodla o měsíc prodloužit výjimečný stav, který je v platnosti od poloviny března kvůli šíření pandemie covid-19. K tomuto rozhodnutí ji přiměl narůstající počet nakažených.

    Výjimečný stav tak bude nově platit místo do 10. srpna do 10. září na celém území Maroka. Do odvolání také zůstávají uzavřené hranice, což značně dopadá na marocký turistický průmysl, informovala agentura AFP.

  • Trump: USA by mohly mít vakcínu ještě před listopadovými volbami

    Americký prezident Donald Trump dnes prohlásil, že by USA mohly mít k dispozici funkční vakcínu proti koronaviru ještě před termínem prezidentských voleb plánovaných na začátek listopadu. Jedná se přitom o výrazně optimističtější odhad, než jaký dříve veřejnosti předkládali experti Trumpova krizového štábu pro boj s pandemií, napsala agentura Reuters.

    „Dříve než na konci roku, mohlo by to být mnohem dříve,“ odpověděl Trump na dotaz moderátora Geralda Rivery, kdy by mohla být vakcína hotová. „Dříve než 3. listopadu?“ dotázal se Rivera. Na toto datum jsou v USA plánovány prezidentské volby. „Myslím, že v některých případech ano, možná dříve, ale přesně okolo toho termínu,“ odpověděl prezident.

  • V Belgii dál přibývá nakažených, Brusel chystá povinné roušky

    V souvislosti s rostoucím počtem nových případů covid-19 v Belgii se chystá Brusel nařídit povinné nošení roušek na veřejných místech belgické metropole. Oznámil to dnes předseda bruselské regionální vlády, podle něhož v Bruselu zároveň začnou přísnější kontroly dodržování dosavadních pravidel. Belgické úřady dnes uvedly, že v minulém týdnu vzrostl denní průměr nových případů na 530, což je nejvíce od května. Epidemiologové zároveň upozorňují, že nákaza na rozdíl od jara zasahuje především mladší lidi a má méně vážný průběh.

  • V uprchlickém táboře na severu Sýrie mají tři případy koronaviru

    V uprchlickém táboře Al-Húl na severovýchodě Sýrie ohlásili první případy nákazy koronavirem. Podle OSN jsou nakaženi tři zdravotníci. V táboře jsou tisíce lidí, kteří uprchli před boji v Sýrii, mezi nimi i rodiny bojovníků teroristického Islámského státu.

    Tábor spravují úřady syrského poloautonomního Kurdistánu, v jehož distriktu tábor leží. Tento region od začátku epidemie nahlásil 54 případů nákazy.

  • Norsko obnovilo povinnost karantény pro osoby přijíždějící z ČR

    Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“ na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od páteční půlnoci.

  • Koronavirus proniká do amerických věznic

    Americké úřady informovaly rovněž o vysokém počtu nakažených koronavirem v jedné z věznic ve státě Arizona. V zařízení ASPC-Tucson Whetstone mělo pozitivní test 517 vězňů, což je téměř polovina všech tamních odsouzených. Podle arizonských představitelů jsou nyní nakažení vězni „v oddělené části budovy a dostává se jim odpovídající lékařské péče“.

    Jak poznamenala agentura AFP, nákaza koronavirem zasáhla velké množství amerických věznic, kde žije nejvíce vězňů na světě - celkem 2,3 milionu. V přeplněných celách se úřadům příliš nedaří zajistit, aby odsouzení dodržovali určitý odstup. Ve věznicích zároveň chybí zdravotníci a také ochranné pomůcky.

    Arizona, kde žije 7,3 milionu obyvatel, hlásí více než 180 000 případů nákazy, z toho 1429 ve věznicích. Sedm odsouzených v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo. Kalifornie informovala dokonce již o 51 mrtvých vězních, u kterých byla prokázána infekce. Dvacet dva z nich zemřelo v San Quentinu, v nejstarší věznici v Kalifornii, která leží severně od San Francisca.

  • Ač v KLDR oficiálně covid-19 není, tisíce lidí tam mají karanténu

    Severokorejské úřady posílají potravinovou pomoc do města Kesong uzavřeného kvůli podezření na první případ koronaviru a tisícům lidí nařizují karanténu. Vyplývá to podle agentury AP ze zprávy severokorejských představitelů pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Svojí činností tak budí pochybnosti o tom, zda je jejich tvrzení o absenci koronaviru v zemi pravdivé.

  • Německo zavede povinné testy pro navrátilce z rizikových zemí

    Německo zavede od soboty povinné testy na koronavirus pro lidi vracející se z rizikových oblastí. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Jens Spahn. Dosud měli navrátilci možnost jít do dvoutýdenní karantény, nebo se prokázat negativním testem. Země v uplynulých dnech bojuje s nárůstem odhalených případů - za posledních 24 hodin jich přibylo více než 1000, což je nejvíce od května.

    Seznam oblastí považovaných za rizikové zveřejňuje epidemiologický Institut Roberta Kocha (RKI). Ze zemí Evropské unie na něm momentálně figurují pouze Lucembursko, belgické Antverpy a španělské regiony Aragonie, Katalánsko a Navarra.

  • Britská vláda nejspíš zavede karanténu pro cestující z Belgie

    Britská vláda zavede povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo do země přijedou z Belgie, ve které v posledních dnech narostl počet nakažených koronavirem. Informoval o tom britský bulvární deník Daily Mail. Jak list dodal, ministři budou zavedení karantény schvalovat ještě během dneška. Ministerstvo dopravy zatím tyto informace nepotvrdilo.

  • Slovensko hlásí 63 nových případů nákazy, nejvíc od dubna

    Na Slovensku za posledních 24 hodin přibylo 63 případů nákazy koronavirem, což je největší denní nárůst od 22. dubna. Uvedl to ve čtvrtek deník SME. Od začátku epidemie Slovensko zaznamenalo 2 480 infikovaných a je obecně řazeno k zemím, kterým se doposud dařilo nákazu úspěšně zvládat.

    Úmrtí s nemocí covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, registruje Slovensko 29; za poslední den žádný mrtvý nepřibyl. Vyléčilo se dalších 47 pacientů, celkem tak už infekci překonalo 1 824 lidí.

  • V Polsku počet nakažených rekordně roste

    V Polsku dnes ohlásili rekordní nárůst nových případů koronaviru: testy za den odhalily 726 případů. Jde o vůbec nejvyšší číslo denního nárůstu od začátku epidemie. Stoupající přírůstky země eviduje poslední dva týdny.

    Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu ve čtvrtek zavedlo epidemický okresní semafor. Mapa situace v jednotlivých okresech se bude aktualizovat dvakrát týdně. Červené jsou teď okresy ve Slezsku a v Malopolsku, kde je situace nejhorší. Nově tam platí zákaz trhů, kulturních akcí, zavřené jsou posilovny, kina, sport je bez fanoušků a počet lidí na svatbách je omezen maximálně na 50 lidí.

  • V Rusku přibylo přes 5 000 případů nákazy

    V Rusku za posledních 24 hodin přibylo 5 267 případů nákazy koronavirem. Je to nepatrně více než ve středu, kdy úřady ohlásily 5 204 nově infikovaných. Po komplikacích spojených s nemocí covid-19 zemřelo dalších 116 lidí, oproti středečním 144. S odvoláním na operativní štáb o tom ve čtvrtek informovala agentura Interfax.

    Celková bilance v Rusku narostla k dnešku na 871 894 infikovaných a 14 606 zemřelých. Na 676 357 osob se uzdravilo, z toho 7 331 za poslední den.

    Největším ohniskem nákazy je v současnosti hlavní město Moskva, kde úřady registrovaly 684 nových případů a 13 úmrtí. Rekordní přírůstek nakažených hlásí Ruskem okupovaný ukrajinský poloostrov Krym, kde bylo za poslední den zjištěno 39 infikovaných.

  • Článek: Vedra si ročně vyžádají více obětí než infekce

    Pokud se bude planeta dál oteplovat, zabijí vysoké teploty víc lidí než všechny infekční nemoci (včetně tuberkulózy, AIDS či malárie) dohromady. Globální úmrtnost v důsledku veder se podle vědců koncem století vyšplhá na 73 mrtvých na 100 000 lidí.

    Přečtěte si více zde:

  • Koronavirus se možná mezi dětmi šíří snadněji, než se předpokládalo

    Koronavirus se možná šíří snadněji v prostředí škol a letních táborů, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze zprávy amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která prozkoumala údaje z nových ohnisek v americkém státě Georgia, napsal zpravodajský server The Guardian.

    Po propuknutí nákazy na letním táboře v Georgii CDC uvedlo, že děti – včetně asymptomatických případů – mohou hrát významnou roli v komunitním přenosu covidu-19. Toto tvrzení odporuje řadě předchozích studií, které uváděly, že děti jen zřídka šíří koronavirus mezi sebou nebo na jiné osoby.

    Na letním táboře YMCA, kterého se účastnilo asi 600 mladých lidí, se nákaza prokázala zhruba u 260 osob. Zatímco zaměstnanci tábora dodržovali bezpečnostní opatření včetně nošení roušek, táborníci je mít nemuseli a podle místních zdravotních činitelů „relativně velké“ skupiny dětí ve věku od šesti do 19 let spaly ve společných chatkách. Neméně znepokojivé bylo zjištění, že se s větší pravděpodobností nakazily mladší děti a také ty, které v táboře strávily delší dobu.

  • Německo hlásí více než 1 000 nově nakažených

    Německo za uplynulý den zaznamenalo 1 045 případů nákazy koronavirem. Oproti předchozímu dni je to nárůst o více než 300. Celková bilance infikovaných virem SARS-CoV-2 vzrostla na 213 067, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI).

    Komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 podlehlo v Německu za posledních 24 hodin dalších sedm osob, čímž jejich celkový počet dosáhl 9 175. Podle odhadů RKI se z nemoci vyléčilo přibližně 195 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy