Hlavní obsah

Covidu podlehl Michal Mejstřík. Češi díky němu lépe rozumí penězům

Foto: Profimedia.cz

Michal Mejstřík.

Reklama

Ve věku 68 let zemřel významný český ekonom a profesor Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Článek

Zemřel jeden z nejvýznamnějších českých ekonomů a profesor na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík. Podle Institutu ekonomických studií, který sám na Univerzitě Karlově založil, podlehl pedagog nemoci covid-19. Informaci ověřil server Forbes.

Profesor stál u založení českého ekonomického centra CERGE. Na Fakultě sociálních věd navíc v roce 1993 založil Institut ekonomických studií, který následně do roku 2010 vedl jako ředitel. Postupně z něj vybudoval jedno z nejprestižnějších ekonomických pracovišť v Česku.

O jeho úmrtí informoval na svém twitterovém účtu moderátor a pedagog Fakulty sociálních věd Václav Moravec.

Ekonom Mejstřík v posledních 25 letech působil jako externí konzultant mezinárodních organizací včetně Světové banky, Evropské komise nebo USAID.

Zároveň se podílel na více než 80 transakcích a firemních restrukturalizacích, a to zejména v oblasti energetiky. Mezi ty nejvýznamnější patří akvizice českého plynárenství skupinou RWE v hodnotě 4,1 miliardy eur, na což navázalo dalších 12 let postakvizičního poradenství pro RWE.

Před jedenácti lety přijal své členství také v Národní ekonomické radě vlády (NERV), kde zodpovídal za oblast konkurenceschopnosti a zahraničního obchodu. V době pandemie covidu-19 v Česku byl členem Ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu a od počátku je také členem expertní skupiny KoroNERV-20.

Svou soustrast nad úmrtím profesora vyjádřil v twitterovém příspěvku také Jan Hamáček (ČSSD), místopředseda vlády, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu. Poznamenal, že se Mejstřík v první vlně pandemie podílel na vypořádání státu s ekonomickými dopady covidu.

Reklama

Doporučované