Hlavní obsah

Na čtyři měsíce 9000 korun. Koronakrize dopadá už i na dětské domovy

Foto: Profimedia.cz

Šetření kvůli koronakrizi se dotknou i dětí v dětských domovech v Ústeckém kraji. V ohrožení jsou například mimoškolní kroužky. (Ilustrační snímek)

Reklama

Kroužky po škole, výlety nebo i vánoční pobyt. To vše je v ohrožení pro děti z dětských domovů v Ústeckém kraji. Kraj tvrdí, že nemá peníze, a tak musí začít výrazně šetřit i jím financované organizace, včetně dětských domovů.

Článek

Na jedné straně může vláda díky 500miliardovému schválenému schodku státního rozpočtu rozdávat – například posílat roušky a respirátory pro lidi nad 60 let nebo jednat o příspěvku 5000 korun pro důchodce. Jinde už je ale citelný tlak na hledání úspor kvůli zhoršující se ekonomické situaci.

Mezi těmi, na které dolehne šetření, jsou i děti z dětských domovů v Ústeckém kraji. Ředitelé tamních domovů pro Seznam Zprávy popsali, že se nově hlídá každá drobná útrata, a to i například mimoškolní kroužky, výlety nebo vánoční pobyt na horách.

Zastavené jsou i větší investice jako práce na novém obývacím pokoji.

„Budeme muset vybírat takové výlety, které jsou levnější,“ potvrzuje Iva Brzobohatá, ředitelka Dětského domova Země dětí v České Kamenici.

„Vydali jsme přísný zákaz veškerých nákupů, každý nákup musí být předem ohlášený a projednaný,“ shrnuje současný stav Seznam Zprávám ředitel domova, který si nepřál být jmenovaný.

Někteří ředitelé na otázky reagují i podrážděně, situace je totiž citlivá, kraj představuje nadřízeného. „Jsou to naše vnitřní věci. Zavolejte si na kraj,“ odbývala otázky Miroslava Kavecká z Dětského domova Most.

Jiní poměrně otevřeně popisují, co konkrétního budou muset kvůli šetření oželet.

„S dětmi, kteří nemůžou trávit Vánoce doma, jsme odjížděli na čtyř až pětidenní pobyt někam na hory, aby změnily prostředí a nemusely být v dětském domově i v době adventu. Na to peníze pravděpodobně nebudou,“ popisuje Jan Blažek, ředitel Dětského domova a školní jídelny Tuchlov. Podobně jako další oslovení ředitelé ujišťuje, že šetření se nedotkne samotných vánočních dárků pro děti. Ty totiž domovy pořizují ve spolupráci se soukromými donátory.

Musíme sáhnout na úspory

Důvod, proč musí dětské domovy šetřit, podobně jako další příspěvkové organizace na Ústecku, je, že kraji dochází peníze. Zjednodušeně popsáno – stát posílá krajům i obcím méně peněz, než bylo naplánováno, protože se kvůli koronaviru propadla ekonomika a sám vybral méně daní.

Ústecký kraj proto v některých případech pro potřebné finance sáhl i na našetřené peníze dětských domovů – které si ředitelé odkládali na horší časy nebo na větší investice.

„Je to těžké. Trestá to správné hospodáře, kteří šetřili s vidinou, že něco nakoupí. Teď jim to sebereme a musí o to znova žádat,“ uznává Miroslav Adrt (ČSSD), radní Ústeckého kraje pro sociální oblast, který jinak krok kraje obhajuje mimo jiné tím, že končící krajská vláda nechtěla nechat té nové prázdnou pokladnu.

Podle Andrta příspěvkové organizace včetně dětských domovů o peníze přišly úplně. Pokud budou nutně potřebovat nějaké peníze, například když se rozbije pračka, mohou kraj o finance požádat.

Reálně ale Seznam Zprávám ředitelé popisují, že konkrétně sehnat peníze na novou pračku je aktuálně problém.

„Nebyly by peníze na provoz kraje. Když vám nepřicházejí finanční prostředky z výběrů daní, tak musíte provoz ponížit. Je to jako doma, když vám sníží výplatu, tak musíte sáhnout na úspory. Stejně se musíme zachovat i na kraj,“ vysvětluje Martin Klika (ČSSD), náměstek hejtmana Ústeckého kraje, který má na starosti finance, proč se k danému kroku v Ústeckém kraji rozhodli.

Zároveň ale dodává, že se bude muset spořit i v dalším roce – už také avizoval, že mají i dětské domovy počítat s rozpočtem o deset procent nižším, než byl ten letošní. „To není můj výmysl, ať si tam sedne Petr nebo Pavel, tak bude muset hledat možnosti,“ říká Klika a dodává: „Postihne to všechny kraje, jen zatím to ostatní neměly odvahu říct. Věřte tomu. Ten propad bude příští rok a musíte to procentuálně ponížit.“

Chápeme to, ale nemáme kde šetřit

Z ankety mezi devíti řediteli dětských domovů vyplývá, že šetření během letošního roku dopadlo na každý ústav trochu jinak. Někde kraj odčerpal našetřené peníze, jinde naopak přestal posílat peníze.

„Na poslední čtyři měsíce jsme od zřizovatele dostali devět tisíc korun. To je zhruba minus jeden milion korun oproti běžnému stavu,“ hlásí Jan Blažek z domova v Tuchlově.

Na rezervy je podle ředitelky odkázaný i Dětský domov Krásná Lípa. „Ty rezervní fondy jsou pro nás takové pomyslné velké rezervy. V příštím roce bude hůř a nebudeme mít kam sahat,“ říká ředitelka Sofie Wernerová Dimitrovová.

Ředitelé přitom často upozorňují na to, že rozumí tomu, že je doba těžká a musí se šetřit, jenomže v jejich konkrétním případě je to velmi složité. O děti se starají celý den a celý rok.

Podle náměstka hejtmana Martina Kliky by ale dělání rozdílů mezi jednotlivými příspěvkovými organizacemi bylo to „nejhorší, co se může stát“.

Reklama

Doporučované