Hlavní obsah

Na cyklotrase u Olomouce dělníci staví lávku, nahradí starý most

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lávku pro cyklisty a chodce začali stavět dělníci na cyklistické trase z Olomouce-Černovíru do Chomoutova a Štěpánova, kde nyní lidé říčku Sitku překonávají po mostku uzavřeném kvůli havarijnímu stavu. Stavba bude stát 2 miliony.

Článek

Nová lávka o délce 11,5 metru a šířce 1,6 metru bude mít spodní část ze železa a betonu. Stavební práce, které už předznamenala demolice staré lávky, jsou naplánovány do srpna a přijdou na dva miliony korun.

„Začali jsme se stavbou nové lávky. Bude z ocelových profilů, takže cyklisty i pěší pohodlně a hlavně bezpečně převede přes říčku Sitku, která je na využívané trase z Olomouce do Chomoutova či Štěpánova. Přestože byla stará lávka kvůli havarijnímu stavu uzavřená, někteří se ji i tak snažili přejíždět nebo přecházet,“ uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Protože nová lávka je na trase, která je součástí integrovaného propojení Šternberska s Litovelským Pomoravím, chce radnice získat finanční podporu. „Podali jsme žádost o poskytnutí individuální dotace z rozpočtu Olomouckého kraje. Je ve výši padesát procent z celkových předpokládaných nákladů, a nyní čekáme na rozhodnutí, zda uspějeme,“ podotkl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Na cyklotrase z Olomouce směrem na Štěpánov jsou připraveny další stavby. „Kromě městského projektu lávky přes Sitku se jedná o projekt oprav a úprav stávající cyklostezky Hvězdná z Olomouce do Šternberka, který zajišťuje Mikroregion Šternbersko. Ten mimo jiné počítá i s novým napojením na podjezd pro cyklisty a podchod pro chodce pod železnicí podél Trusovického potoka,“ řekl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Správa železnic pak připravuje rekonstrukci mostu přes Trusovický potok na železniční trati Olomouc – Zábřeh. Cyklisté díky tomu budou moci jezdit pod mostem a už nebudou přebíhat trať. Chystá se také cyklostezka v ochranném pásmu železnice od Trusovického potoka až po místní komunikaci u Chomoutovského jezera. Stavba lávky přes Sitku v režii města tak začíná jako první z plánovaných investic. Ostatní na ni budou podle Loserta navazovat a vytvoří trasu dlouhou téměř čtyři kilometry.

Reklama

Doporučované