Hlavní obsah

Na D1 zprovozní tři zrekonstruované úseky, celá bude opravená za rok

Foto: ministerstvo dopravy

Aktuální práce na D1.

Reklama

Letos budou zprovozněny tři opravované úseky dálnice D1, celkem 29,5 kilometru. První z nich u Soutic by se měl otevřít v říjnu, další v listopadu. Na konci roku mělo být zrekonstruováno celkem 119,5 kilometru klíčové dálnice.

Článek

„Začátkem října bude dokončeno dalších 10 kilometrů dálnice D1, celkem se tak dostaneme na 100 hotových kilometrů z celkových 161 mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Konkrétně zmizí omezení na úseku Soutice-Loket mezi 56. a 66. kilometrem,“ uvádí Ministerstvo dopravy.

Celá modernizace D1 má být dokončena příští rok na podzim.

„V říjnu zmizí první omezení, další pak postupně stavaři odstraní na konci listopadu před zimní přestávkou. Pro mě je podstatné, že v příštím roce na podzim bude celá D1 hotová, průjezdná bez velkých omezení, která zažíváme v těchto dnech,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček.

Foto: ministerstvo dopravy

Mapa ukazuje postup prací na dálnici.

V letošním roce budou podle něj zprovozněny tři modernizované úseky v celkové délce 29,5 kilometru, v roce 2021 se pak otevře zbývajících 41,5 kilometru a dálnice D1 bude mezi Mirošovicemi a Kývalkou kompletně zrekonstruovaná na celých 161 kilometrech.

Modernizace D1 začala v roce 2013. Úseky mezi Prahou a Brnem byly uvedeny do provozu v průběhu 70. let minulého století a i nejnovější úseky mají za sebou přes 30 let provozu a jsou již tedy na konci plánované životnosti. Některé dálniční objekty (například mosty) byly realizovány již ve 30. letech minulého století.

„Cílem finišujících prací na D1 je moderní dálnice splňující veškeré současné evropské požadavky na plynulost a bezpečnost provozu, ne pouhá oprava vozovky. Dálnice je kompletně řešena podle předpisů platných v 70. letech minulého století, což nesplňuje současné požadavky podle platných technických norem. Na zvolenou technologii cementobetonového krytu máme desetiletou záruku od dodavatelů a bez větších oprav by měla vydržet 30 let,“ dodalo Ministerstvo dopravy.

Reklama

Doporučované