Hlavní obsah

Video: Je velký jak poštovní známka. Ale pozná, že se vám krátí dech

Přístroj o velikosti poštovní známky, jenž je umístěn v dolní části hrdla, monitoruje intenzitu kašle, pohyb stěny hrudníku, podle kterého lze určit namáhavé nebo nepravidelné dýchání, zvuky dýchání, srdeční frekvenci a tělesnou teplotu včetně horečky.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

V USA testují nový přístroj, který na dálku odhalí koronavirus i zhoršení stavu.

Článek

Vědci z Northwestern University ve spolupráci se Shirley Ryan AbilityLab v Chicagu vyvinuli nové přenosné zařízení. Přístroj o velikosti poštovní známky díky speciálně upraveným algoritmům dokáže včas rozpoznat možné symptomy koronavirové nákazy. Dá se využít i při sledování stavu pacienta v průběhu nemoci.

Zařízení pracuje nepřetržitě 24 hodin a díky umělé inteligenci dokáže rozpoznat velice drobné, životně důležité detaily. Lékařům totiž často chybí průběžná data o stavu pacientů, kteří se lečí doma. Data získaná díky novému zařízení dokázala určit, co stálo za zhoršením stavu nebo z jakého důvodu se u pacientů znovu projevila nákaza. Nakažení totiž přichází do nemocnice často pozdě, až když nemoc propukne naplno. Přístroj tak může včas podchytit pacienta ve zhoršujícím se stavu, aniž by musel navštívit nemocnici.

Vizualizace: Co dělá covid-19 v plicích.Video: Seznam Zprávy

Zařízení se nyní klinicky testuje. Před 25 týdny bylo instalováno 25 nakaženým osobám. Ty jsou nepřetržitě sledovány jak na klinice, tak doma.

Miniaturní přístroj se umísťuje na dolní část hrdla, monitoruje intenzitu kašle, pohyb stěny hrudníku, podle kterého lze určit namáhavé nebo nepravidelné dýchání, zvuky dýchání, srdeční frekvenci a tělesnou teplotu, včetně horečky. Veškeré údaje jsou okamžitě zpracovány a zaslány ošetřujícímu lékaři. Zařízení by tak do budoucna umožnilo řešit jakékoliv zdravotní potíže, kdykoli a odkudkoli.

Reklama

Doporučované