Hlavní obsah

Na dávky máte nárok, uklidňuje Úřad práce pendlery

Foto: Tomáš Svoboda

Hraniční přechod - ilustrační snímek.

Reklama

Přestože pracují v zahraničí, mají pendleři nárok na vyplácení dávek v Česku. Mimořádná opatření značně omezila pohyb přeshraničních pracovníků. Hrozí, že si nebudou moci ani zajet pro podporu v nezaměstnanosti.

Článek

Přeshraniční pracovníci, takzvaní pendleři, mohou čerpat podporu v nezaměstnanosti v Česku, potvrdilo Generální ředitelství Úřadu práce.

Pro řadu z nich jde v tyto dny alespoň o drobné pozitivní ujištění. Stále těsněji uzavřené hranice pro pendlery představují velký problém.

Od čtvrtka musí lidé, kteří dojíždí za prací do Rakouska či Německa, fungovat v turnusech. Tři týdny je třeba zůstat v zahraničí, poté se mohou vrátit do Česka, kde stráví dva týdny v karanténě.

Není přitom jisté, jak dlouho budou muset tento režim dodržovat a nakolik jim vyhoví zahraniční zaměstnavatelé.

Výjimku z tohoto režimu přitom získali jen zdravotníci a zaměstnanci sociálních služeb, případně pracovníci, co cestují do Polska či na Slovensko.

Pokud pendleři dostanou výpověď, měli by správně žádat o podporu v nezaměstnanosti v zemi, kde byli naposledy zaměstnaní. V době mimořádných opatření a uzavřených hranic to ovšem nemusí být reálné.

České dávky pro zahraniční pracovníky

Generální ředitelství Úřadu práce tento týden přeshraniční pracovníky ujistilo, že na ně pamatuje výjimka z nařízení Evropského parlamentu a rady.

O podporu v nezaměstnanosti si mohou požádat i v Česku. „Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první dva měsíce podpůrčí doby 65 procent, další dva měsíce 50 procent a po zbývající podpůrčí dobu 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku,“ potvrdila Seznam Zprávám Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce.

Dávka v nezaměstnanosti vychází z českých zákonů. Platí proto i další pravidla. Například, že délka podpory závisí na věku uchazeče. Do 50 let věku je to pět měsíců, mezi 50 a 55 lety věku je to osm měsíců a nad 55 let je to jedenáct měsíců.

Platí i horní hranice vyplácené dávky. „Maximální výše podpory v České republice je v letošním roce 19 389 korun, v případě podpory při rekvalifikaci je to 21 729 korun,“ konstatuje Kateřina Beránková.

Na podporu v nezaměstnanosti má pendler podobně jako kterýkoliv jiný žadatel nárok jen v případě, že v posledních dvou letech minimálně 12 měsíců pracoval.

Nutné je zaměstnání doložit

Pro zařazení do evidence uchazečů o zaměstnaní je nutné prokázat ukončení pracovního poměru, například výpověď či potvrzení o délce zaměstnání (v případě Rakouska a Německa jde o takzvaný Arbeitsbescheinigung).

„Vhodné je si vyžádat ze zahraniční instituce formulář U1, sloužící jako podklad k posouzení nároku na dávky podpory v nezaměstnanosti,“ říká Kateřina Beránková a dodává, že pokud to není možné, tak si ho vyžádá přímo Úřad práce. Stejně tak je třeba doložit doklady o zaměstnání, jako je pracovní smlouva, výplatní pásky či jiné doklady, které prokazují trvání.

Pendleři mají stejně tak nárok na další dávky, jako je dávka hmotné nouze, či některé dávky státní sociální podpory, jako je přídavek na dítě nebo rodičovský příspěvek.

Reklama

Doporučované