Hlavní obsah

Kauza Nagyová: Vrchní soud zrušil podmínku pro manželku expremiéra

Vrchní soud vrátil kauzu Jany Nečasové k novému projednání.

 

Reklama

Po čtyřech letech od nočního zásahu policie na Úřadu vlády a od pádu Nečasova kabinetu se stále čeká na první pravomocný verdikt.

Článek

Podmíněné tresty pro bývalou šéfku kabinetu premiéra Petra Nečase Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) ani pro lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníka neplatí. Pražský vrchní soud zrušil předchozí rozsudek v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS a věc vrátil k dalšímu projednání.

Původní verdikt ukládal Nečasové podmínku v délce 1,5 roku a tříletý zákaz práce ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím, Rittigovi devítiměsíční podmínku.

Podle předsedy odvolacího senátu Viktora Macha se pražský městský soud nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí a existují pochybnosti o správnosti jeho skutkových zjištění. „K objasnění věci bude potřeba provést ještě další důkazy,” konstatoval soudce.

Stále se tak čeká na první pravomocné odsouzení ve třech větvích kauzy, která v roce 2013 smetla Nečasův kabinet. Nečasová je ale také souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS, za krácení daní z luxusních darů a kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství.

Vyzradila, co neměla?

Podle obžaloby se Rittig v roce 2012 dověděl od Nečasové a ministra zemědělství, že premiér dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta Davida Michala na schůzku s Nečasovou, která právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.

Obžalobě čelil také bývalý poradce ministra zemědělství a Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra, kterého pražský městský soud v předchozí instanci osvobodil. Vinu odmítají i ostatní tři obžalovaní.

Nečasová tvrdí, že od premiéra dostala úkol, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim nelibost nad děním v resortu. Rittig mimo jiné kritizoval použití policejních odposlechů z jeho schůzek.

Reklama

Doporučované