Hlavní obsah

Na desetimilionový dům v Brně jsem si půjčil od otce, tvrdí Faltýnkův syn Jiří

Jiří Faltýnek je šéfem místní buňky ANO v Brně-Ivanovicích.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda ivanovické buňky hnutí ANO Jiří Faltýnek musí vysvětlovat střet zájmů v politice a byznysu. Měl blízko ke třem obviněným v kauze ovlivňování zakázek na Brně-středu.

Článek

Zatímco šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek musí vysvětlovat svou roli v miliardové zakázce na dálniční mýtné, jeho syn Jiří má v Brně podobné starosti.

V druhé větvi kauzy týkající se ovlivňování zakázek na Brně-středu kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu stíhají devět lidí. Minimálně se třemi z nich úzce spolupracoval nebo obchodoval Faltýnek junior.

S bývalým šéfem odboru investic na Brně-středu a místostarostou Brna-Ivanovic Petrem Liškutinem, který je ve vazbě pro podezření na ovlivňování zakázek, seděl v malé ivanovické buňce hnutí ANO. Sdružení má jen čtyři členy.

Předseda místní organizace Jiří Faltýnek se před lety zasadil o Liškutinovo přijetí, v pátek odpoledne však blízkého spolupracovníka musel zbavit funkcí. „S kolegy jsme převolili pozici místopředsedy ivanovické organizace, kterou Petr Liškutin zastával. Převezme ji Olin Uvarov. Zároveň jsme přijali usnesení, v němž se od jednání pana Liškutina distancujeme,” uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Faltýnek.

On sám už několik let využívá konexe z byznysu a politiky. A musí vysvětlovat, zda nebyl ve střetu zájmů.

Poté, co kvůli propojení s regionálními politiky hnutí ANO skončil jako odhadce ve společnosti Kreston A&CE, začal loni podnikat. Přestože dvě jeho nové společnosti neměly kapitál, koupil za necelých deset milionů korun dům s pozemkem v brněnském Žebětíně. Podle výpisu z katastru nemovitostí využil 4,4 milionu korun z vlastních zdrojů. „Celou částku mi půjčil otec,” vysvětlil v rozhovoru pro Seznam.

Jak už dříve uvedla MF Dnes, přes pět milionů korun si půjčil od společnosti Vitacredit. Olomoucká firma napojená na politiky hnutí ANO běžně půjčuje jen tři miliony korun. „Znám jen brněnské politiky ANO, ne z Olomouce. Žádal jsem o půjčku různé banky. Ale jako nová společnost jsem od nich peníze nedostal. Ve Vitacreditu mají zástavní právo. Nemovitost cenou převyšuje částku úvěru. Úroky jsou vyšší než u bank,” dodal Jiří Faltýnek.

Nebyla to ovšem jediná transakce, kterou musel minulý týden vysvětlovat kolegům z ANO při setkání oblastního sdružení. Jako člověk ve vedení Tepláren Brno byl totiž v kontaktu se společností MTc-stav. Od tepláren i Brna-středu dostávala zakázky za stamiliony korun.

Ivan Trunečka mladší z MTc-stavu také figuruje v kauze ovlivňování zakázek okolo Brna-středu a je mezi devíti obviněnými, policie jej stíhá na svobodě.

Jiří Faltýnek od společnosti koupil v roce 2016 lukrativní pozemek o velikosti 800 metrů čtverečních s rozestavěným domem ve Vranově u Brna. „Ano, ta souvislost se samozřejmě nabízí. Já mám ale důkaz, že jsem po dobu, kdy jsem byl členem představenstva, jsem s Trunečkovými firmami nepodepsal jedinou smlouvu,” reagoval Faltýnek. Ve veřejné společnosti však dál působil v dozorčí radě.

Jiří Faltýnek měl stejně jako jeho otec blízko také k hlavní postavě v kauze Brna-středu Jiřímu Švachulovi, bývalému místostarostovi městské části. Jako radní pro investice měl mimo jiné na starosti správu bytového fondu. „Známe se skoro deset let. Naše přátelství je o dobrém jídle, o dobrém víně. Má vinný bar, kam jsem chodil. O jeho záležitostech na Brně-středu jsem nic nevěděl,” dodal Faltýnek.

Reklama

Související témata:

Doporučované