Hlavní obsah

Na Dole Darkov se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců

Foto: Petr Štefek, wikimedia

Důl Darkov.

Reklama

Na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné, kde vzniklo ohnisko koronaviru, se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců. Začít má v úterý.

Článek

„Ověří, zda se nemoc později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky při prvních testech byly negativní,“ řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě.

„Bude se to týkat zaměstnanců, kteří při prvním testování vyšli negativní. Nemůžeme nicméně vyloučit, že už v té době byli nakaženi a mohlo se to u nich projevit s odstupem. Druhé plošné testování by mělo odhalit právě tyto případy,“ řekl Kopřivík.

Dosud bylo pozitivně testováno 239 lidí. Mezi nakaženými je 174 zaměstnanců dolu, 61 jejich rodinných příslušníků a čtyři pracovníci jiných firem. Během prvního plošného testování na Dole Darkov udělali hygienici ve spolupráci se zdravotníky a vojáky 2 543 odběrů.

„Více než 50 procent námi vyhledaných pozitivních osob bylo zcela bez příznaků a dalších cca 40 procent mělo příznaky velmi mírné,“ uvedli hygienici. Příznakem byla například zvýšená únava, kterou však horníci připisovali fyzicky náročné práci.

V souvislosti s druhou vlnou plošného testování hygienici vydali mimořádné opatření. Zaměstnanci OKD jsou povinni se novému testování podrobit. Jde o pracovníky dolu, kteří byli negativně testováni 18. května a následně ve dnech 22. až 25. května. V úterý se budou opakované testy provádět od 6:00 do 18:00, další testy zaměstnanců s negativním výsledkem z prvního testování se pak uskuteční ve dnech 6. až 9. června.

Karviná dnes na webu uvedla, že došlo k mezidennímu nárůstu počtu pozitivně testovaných o 19 osob. „To znamená, že k dnešnímu dni je evidováno 110 osob pozitivních na covid-19 a 24 uzdravených,“ stojí v radničním prohlášení.

K celkové epidemiologické situaci v Moravskoslezském kraji hygienici uvedli, že je stabilizovaná. Mimo oblast okresu Karviná jsou hlášeny pouze jednotlivé případy.

Kvůli kontaktům s nakaženými byly v Českém Těšíně zavřeny tři mateřské školy. Mluvčí Českého Těšína Marcela Hladká řekla, že ve městě byly uzavřeny školky Okružní, Čáslavská a Pod Zvonek, které všechny patří pod Základní školu a mateřskou školu Český Těšín Pod Zvonek.

„Důvodem je kontakt se dvěma osobami s pozitivním testem na výskyt koronaviru,“ uvedla na stránkách školy ředitelka Renáta Čalová Wapieniková. Průběh nemoci je u obou pacientů mírný.

Krize očima místních lidí.

Těžba v Dole Darkov je přerušená. Zvýšená bezpečnostní opatření platí v celém OKD, pro Důl Darkov jsou ještě přísnější.

Hygienici firmě uložili například povinnost provádět dezinfekci virucidními přípravky. „Pro osobní hygienu (zejména dezinfekce rukou) se aplikuje dezinfekční přípravek na bázi alkoholu prostřednictvím bezdotykových dávkovačů, pro dezinfekci dotykových ploch se používá dezinfekční prostředek s obsahem chlornanu sodného, pro prostorovou dezinfekci přípravek na bázi benzyl-C12-14-alkyldimethyl chloridu,“ uvedla krajská hygienická stanice. Veškerý úklid a dezinfekci provádí v OKD dodavatelská firma.

Mezi nakaženými zaměstnanci společnosti OKD jsou i tři z Dolu ČSM-Jih a jeden z Dolu ČSA. Plošné testování na dalších dolech se zatím nechystá.

„Činnosti v podzemí realizované na Dole Darkov slouží pouze k zachování požadovaného bezpečného stavu z pohledu báňské legislativy a udržení dolu v takovém stavu v podzemí, aby nedošlo k nenávratným škodám,“ sdělila mluvčí OKD Naďa Chattová. Doplnila, že ve zbývajících dolech pokračuje běžný provoz i s dobýváním uhlí.

Reklama

Doporučované