Hlavní obsah

Na domě září hvězda a azbuka. „Tady není Sovětský svaz,“ zlobí se starosta

Foto: Stanislav Blaha

Umístění pěticípé hvězdy a nápisu Kreml v azbuce v blízkosti věznice, kde umírali odpůrci komunistů, považuje starosta Stanislav Blaha za hyenismus.

Reklama

aktualizováno •

„Tady nejsme v Sovětském svazu,“ zlobí se poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Na domě v památkové zóně se totiž objevila neonová pěticípá hvězda a nápis Kreml v azbuce. Blaha už podal trestní oznámení.

Článek

„Dům, na kterém se v úterý v Hradišti objevil tento nápis, je na náměstí Míru v městské památkové zóně. Navíc v blízkosti nechvalně proslulé věznice. Tady nemají rudé pěticípé hvězdy co dělat. Autor porušil zákony a já jsem podal trestní oznámení. Takhle ne. Tady nejsme v Sovětském svazu,“ uvedl Blaha (ODS).

Za druhé světové války využívalo věznici gestapo jako shromaždiště politických vězňů před transportem do koncentračních táborů. Po válce se tady konaly lidové soudy a na nádvoří věznice veřejné popravy.

Jiří Línek ze Sdružení bývalých politických vězňů ČR připomněl, že jako student byl ve vězení za účast na protiruské demonstraci. „Takže se logicky při pohledu na takovouto provokaci ježím,“ řekl Seznam Zprávám. Dodal, že ať už autor nápisu sleduje jakékoliv cíle, pro něj osobně jsou absolutně nepřijatelné. „Poté, co nás Sovětský svaz po desetiletí okupoval, nemá podle mě ve veřejném prostoru azbuka co dělat,“ podotkl.

Anketa

Vadí vám hvězda a azbuka nedaleko věznice, kde umírali odpůrci komunismu?
Ano
60 %
Ne
40 %
Celkem hlasovalo 17697 čtenářů.

„Je to naprosto nepřípustné,“ přidal se mluvčí města Jan Pášma. Dům podle něj patří soukromému majiteli, který jeho prostory pravděpodobně dál pronajímá.

Starosta Blaha se ve středu s jedním ze dvou majitelů spojil, ten prý však o poutači nic nevěděl. „Mám ale informaci, že náš městský stavební úřad úspěšně kontaktoval druhého ze společníků a ten hvězdu a nápis odmítl odstranit,“ vysvětlil Blaha Seznam Zprávám.

Podle starosty autor poutače a vlastník objektu porušil hned několik předpisů. Umístění reklamy v městské památkové zóně musejí schválit památkáři. Současně možné vystavení reklamy reguluje i městská vyhláška. Umístění takového nápisu podle Blahy vyžaduje opatření stavebního úřadu o územním plánování a stavebním řádu.

Blaha si je proto jistý, že radnice, přesněji její stavební úřad, má dostatečnou právní oporu k tomu, aby majitele budovy donutil hvězdu a nápis sundat.

„Navíc jsem ve středu dopoledne podal i trestní oznámení. Domnívám se, že se autor dopustil podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Jakákoliv totalitní symbolika je nepřijatelná,“ upozornil Blaha. Dům dříve patřil firmě Skanska, která jej využívala jako kanceláře. Jaké plány má s budovou nový majitel, starosta neví.

Záhadou mu byl i důvod, proč se azbuka a pěticípá hvězda v památkové zóně objevily. „Nevím, co tím kdo sleduje. Ale je to zcela nevhodné. Už kvůli tomu, že je, jak už jsem zmínil, nedaleko bývalá věznice. Umístit v její blízkosti takto provokující poutač považuji za hyenismus,“ připomněl starosta.

Aktivisté z Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, což je dnes zchátralý areál, připomínají ve stručnosti, co přesně se ve vězení dělo: „V počátcích první Československé republiky zde byli izolováni dělníci usilující o lepší sociální práva. Za protektorátu tady byla uvězněna řada českých vlastenců a protifašistických bojovníků. Popravovat se zde začalo po druhé světové válce, kdy ve věznici probíhaly retribuční soudy. V padesátých letech, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se hradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice, i lidí zcela nevinných. Ve věznici přináležející k budově krajského soudu byli lidé trýzněni a vyslýcháni způsobem, který si v ničem nezadal s vyšetřovacími metodami gestapa. Dosvědčují to svědectví těch, kteří tamní hrůzou prošli, i zápisy z úředních protokolů.“

Vlastníkem nemovitosti je společnost Simexco. Její jednatel Vilém Kubiš dnes ČTK řekl, že instalace má upozornit právě na chátrání bývalé věznice v sousedství. Podle Kubiše je budova jako Kreml mezi místními známá dlouho. „Jedním ze záměrů bylo upozornit na to, že se nedělá nic s věznicí vedle, kde byli vězněni političtí vězni. Je to torzo, se kterým 30 let nikdo nic nedělá,“ uvedl Kubiš.

Síť ruských podnikatelů

Podle zjištění Seznam Zpráv měl ale Vilém Kubiš vazby také na společnost Stealth Olgy Kapitonove, dle výpisu z rejstříku obchodních firem ministerstva financí bytem v Moskvě, později v Praze, na jejíž podnikání, dnes již často ukončené, navazují další společnosti, jež vedou občané Ruské federace.

Sám Vilém Kubiš je pak mimo jiné jednatelem firmy s blíže nespecifikovaným předmětem podnikání, jež nese název RVHP. RVHP je zkratka Rady vzájemné hospodářské pomoci, což byla obchodní organizace, sdružující v době studené války socialistické státy sovětského bloku. V Moskvě vznikla v roce 1949 na popud sovětského vůdce Josifa Visarionoviče Stalina.

Z trestního oznámení každopádně Kubiš obavu nemá. „Jako firma jsme nic neporušili. Po celé republice je spousta míst, kde se rudé hvězdy zachovaly. Není to žádný zakázaný symbol. Já to vidím jako precedens. Buď všichni, nebo nikdo. Chápu, že se blíží volby, ale my se nemusíme nátlakovými akcemi ze strany některých lidí a institucí nechat dotlačit do kouta. Jsme svobodní lidé, žijeme ve svobodné zemi a myslím si, že nic špatného jsme neudělali,“ řekl Kubiš.

Podle mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radka Ležatky však Kubiš předkládá, pokud se věznice týká, nepravdivé informace. „Aktuálně dokončujeme jeden z nutných kroků před zahájením rekonstrukce, a sice detailní zaměření stavby. Již na jaře jsme z věznice odvezli 133 tun odpadu. Cílem je rekonstrukce, vybudování Muzea totality a umístění okresního soudu, okresního státního zastupitelství a probační a mediační služby v Uherském Hradišti,“ sdělil Ležatka České tiskové kanceláři.

Reklama

Doporučované